Kiraları Düşürecek Düzenleme Meclis'ten Geçti

17/01/2019

Milyonlarca kiracının yüzünü güldürecek düzenleme Meclis'ten geçti. Kira fiyat artışlarında Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yerine Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) kullanılacak. Düzenlemenin kabul edilmesiyle birlikte bin liralık kirada 270 lira olan tavan artış oranı da 110 lira azalarak 160 liraya indi.

Döviz kurlarındaki hareketlilik yüzünden üretici fiyatları yükselince Hazine ve Maliye Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık tarafından geçtiğimiz aylarda açıklanan Yeni Ekonomi Programı'na dahil edilen bir düzenlemeyle kira fiyat artış oranlarında baz alınan Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) yerine Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) kullanılması kararlaştırıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarafından açıklanan 2018 Aralık ayı enflasyonunda TÜFE'de %0,40 Yİ-ÜFE'de ise %2,22 düşüş meydana geldi. Aralık ayındaki gerilemeyle birlikte yıllık enflasyon TÜFE'de %20,30, ÜFE'de ise %33,64 oldu.

Kiracı Yüzde 10 Kar Etti

Kira artış oranlarında baz alınan 12 aylık ortalama ÜFE'de %27, TÜFE'de ise %16,33 şeklinde gerçekleşti. Ancak enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte kira artış oranlarında ÜFE yerine TÜFE'nin baz alınmasını öngören düzenlemenin Meclis'ten geçmemesinden kaynaklı kira artış oranlarının ÜFE üzerinden yapılmaya devam edeceği kaydedilmişti. Bu da bin liralık bir kirada aylık 110 lira daha fazla ödenmesi anlamına geliyordu.

ÜFE Yerine TÜFE Baz Alınacak

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen Torba Yasa'da yer alan bir madde ile yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeli, bir önceki kira yılında Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki (TÜFE) 12 aylık ortalamalara göre değişim oranını geçemeyecek.

Kaynak: Yeni Şafak