KOBİ'lere Üst Sınır Yükseltildi

02/03/2018

KOBİ tanımının yakında değişeceğini müjdeleyen Başbakan Binali Yıldırım, “KOBİ’ye destekte üst sınırı 40 milyondan 125 milyona çıkarıyoruz. Türkiye gelişti, imkânlarımız arttı” dedi

Başbakan Binali Yıldırım, KOBİ'lerin tanımının düzenleneceğini belirterek, hasılat ve ciroda üst sınırın artırılacağı müjdesini verdi. Mevcut uygulamaya göre cirosu 40 milyon TL'yi geçmeyen ve en az 250 çalışanı olan KOBİ sayılıyor. Yeni mevzuatla net satış hasılatı veya cirosu 125 milyon TL'nin altında olan ve yıllık çalışanı 250'yi geçmeyen işletmeler de KOBİ olarak tanımlanacak. KOSGEB'in düzenlediği 5'inci KOBİ Girişimcilik Ödülleri törenine katılan Yıldırım, şunları söyledi:

14 Milyondan 5 Milyara

2002'ye kadar 14.5 milyon lira KOBİ'lere verilen destek miktarı 2018'e geldiğimizde toplam 5 milyar 300 milyona çıktı. Türkiye gelişirken KOBİ tanımı aynı kaldı. Bu da şirketlerimizin işini zorlaştırıyor. Artık tanım değişiyor. Destekte 40 milyon lira olan üst sınırı 125 milyona çıkarıyoruz.

Özel Sektör ile Övünuyoruz

Türkiye'nin kalkınması özel sektörün gücüyle oluyor. Devlet 1 birim yatırım yapıyorsa özel sektör 9 birim yapıyor. Bu yıl kamu 128 milyarlık yatırım yaptı, özel sektörün yatırımı 900 milyarın üzerinde. Övüneceğimiz bir özel sektörümüz var. O nedenle kolay kolay küresel, bölgesel krizlerden etkilenmiyoruz.

Güveni İfade Ediyor

2018 için Satın Alma Yöneticileri Endeksi ocakta %55.7, şubatta %55.6. 2011'den beri en yüksek değer. Bu ekonomiye ve geleceğe güveni ifade ediyor.

1 Ayda %61 Arttı

Sanayimiz müthiş şekilde yatırıma ve üretime devam ediyor. Kurulan şirket sayısı bir önceki aya göre yüzde 61 arttı. Felaket senaryoları anlatanları buradan ikaz ediyorum. İnsanlar paralarını savurmak için değil imal etmek için, ihraç etmek ve para kazanmak için şirket kurar.

Tesadüfi Bir Büyüme Olamaz

2017'de yüzde 7'nin üzerinde büyüme. Tesadüfi diyorlar. Nerede tesadüfi büyüme var. 2009'dan beri gelişmiş ülkeler yarım puan büyümek için 8 takla atıyorlar.

İstihdamda KOBİ Önde

9 milyon çalışanın yarıdan fazlasını KOBİ istihdam ediyor. Anlı şanlı şirketlerin payı yüzde 1'i geçmez. Türkiye'yi KOBİ ayakta tutuyor.

İl ve İlçelere 5 Alan

KOSGEB bu dönemde daha fazla sahada olacak. Her il ve ilçede 5 alan tespit edecek. Destek ve yatırımlarımızı ona göre kanalize edeceğiz.

 

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Sabah Gazetesi