Konut Alımlarında Uygulanan Yıl Sonu Kampanyaları

24/12/2018

Konut alımlarında uygulanan kampanyalarla yıl sonu altın dönem halini aldı. Bankaların konut sektörüyle anlaşması kapsamında uygulanan %0.98 faiz oranı kampanyasına dahil olan banka ve konut projesi sayısı artarken yıl sonuna kadar KDV ve tapu harcında da 50 bin TL’nin üzerinde indirim uygulanıyor.

Yaz aylarında yaşanan kur krizi sonrası rekor düzeyde artan konut kredisi faiz oranları Ekim ayının ikinci yarısından sonra özel bankaların uygulamaya başladığı konut kredisi faiz indirimleri ile düşüş gösterdi. Özel bankalar Kasım ve Aralık aylarında da konut kredisi faiz indirimlerine devam etti. Bu süreçte indirim yapmaması ile dikkat çeken kamu bankalarından müjde geldi.

Ziraat Bankası Aralık ayının ikinci yarısı itibari ile konut sektörü ile yaptığı anlaşma kapsamında %0.98 faiz oranlarıyla konut kredisi kullandırmaya başladı. Ziraat Bankası’nın öncülüğünü yaptığı kampanyaya kısa sürede diğer kamu bankaları HalkBank ve VakıfBank da dahil oldu. Kamu bankalarının ardından ise kampanyaya katılan ilk özel banka İş Bankası oldu. Son olarak ise Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım Bankaları da kampanyaya kampanyada yer aldıklarını duyurdu. Yaz aylarının sonundan itibaren %2.5 seviyelerinde olan konut kredisi faiz oranlarının psikolojik sınır olan %1’in altına inerek %0.98 olarak uygulanması sektörde büyük bir cazibe yarattı.

Tapu Harcı ve KDV İndirimi

Konut satışlarında uygulanan KDV ve tapu harcı indirimleri hatırlanacağı gibi ilk olarak Mayıs ayında KDV için %18’den %8’e tapu harcı için ise %4’ten %3’e indirilmişti. 31 Ekim’de süresi son bulması planlanan kampanya yıl sonuna kadar uzatıldı.

2019’a kadar 500 bin TL’lik bir konutun KDV oranı %18’den %8’e düştüğünde ödenecek tutar 90 bin TL iken indirimle 40 bin TL’ye düşüyor. Aynı konut için indirimden önce ödenen tapu harcı 20 bin TL iken kampanya ile beraber bu rakam 15 bin TL’ye düşüyor. Böylelikle kampanya kapsamında yıl sonuna kadar 500 bin TL lik konut için 52 bin 500 TL daha az ödeniyor.

Konut Fiyatlarında Son Durum

2018 yılı içinde uygulanan birçok konut kampanyası kapsamında konut fiyatlarında %10’lara varan indirimler ve peşinat kolaylıkları sağlandı. Konut sektörü konut kredisi faiz oranlarının en yüksek olduğu dönemde düşük faiz oranları ve uygun fiyatlarla konut satışları gerçekleşti. Ayrıca Türk vatandaşlığı için uygulanan gayrimenkul yatırım sınırının 1 milyondan 250 bin Dolara düşmesi ve TL de yaşanan değer kayıpları yabancıların Türkiye’den konut alımlarında rekor seviyeye ulaşmasını sağladı. Kampanyalar ve yabancıya konut satışları sonrasında uygun fiyatlı konut stokları neredeyse eridi.

2019 yılında konut fiyatlarını tahmin etmek için TÜİK’in açıkladığı verilere göre yeni konut yapımı için alınan yapı ruhsatları %41 oranında düştü. İnşaat maliyet endeksleri son aylarda bir önceki yılın aynı ayına oranla kıyaslandığında neredeyse yarı yarıya arttı. Durum böyle olunca yeni yılda konut fiyatlarının ciddi oranda artması bekleniyor. Konut sektörünün temsilcileri de 2019 yılında konut fiyatlarının şu anki fiyatlara oranla %20-25 artış gösterdiğini belirtiyor.

Konut fiyatlarına hala maliyet artışları yansımamış iken, konutta uygulanan tapu ve KDV kampanyaları ve %0.98 seviyesindeki konut kredisi faiz oranları değerlendirildiğinde yıl sonu konut alımı için altın dönem olarak gözüküyor.

Kaynak: KrediPazarı