Konut Almak İçin Beklemek Mantıklı mı?

06/09/2018

Bankaların konut kredisi faiz oranları her geçen gün daha çok artıyor. Konut almak isteyen vatandaş tereddütte, şu an konut almak için uygun zaman mı? Beklemek mantıklı mı?

10 Mayıs da başlayıp 2 Temmuza kadar devam eden kamu bankalarının uyguladığı %0.98’lik konut kredisi faiz indirimi kampanyası kapsamında son yılların en yüksek konut satışı gerçekleşti. Uzun yıllardır oluşan konut stoğunun erimesinde de vatandaşın düşük faizle konut edinebilmesinde de oldukça etkili olan kampanya hem inşaat firmalarını hem bankaları hemde vatandaşı memnun etmişti.

Kampanya sona ereli sadece 2 ay geçti. Özellikle son bir aydır bankaların konut kredisi faiz oranları her geçen gün artış gösteriyor. Konut kredisi faiz oranlarında sürekli olarak yukarı yönlü bir ivme seyrediyor. Şu an %2 faiz oranının altında konut kredisi kullandıran yalnızca 3 banka kaldı. Bir çok bankanın konut kredisi faiz oranları %3 ve üstü seviyelerde.

Temmuz ayında konut kredisi faiz indirimi kampanyasının bir anda sona erdiği günden beri vatandaş tarafından yeni bir faiz indirimi kampanyası bekleniyordu. Bu kampanya uzun uğraşlar sonucunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının katkıları ile gerçekleşen konut sektörünün ‘Türkiye İçin Kazanç Vakti’ projesine dönüştü.

Konut Kampanyası

Kampanya kapsamında %10 indirim %10 peşinat ve %0.98 konut kredisi faiz oranlarından faydalanmak mümkün. Fakat bu kampanyada vatandaş için 2 ciddi sorun mevcut biri kampanyanın sadece dahil olan firmaların markalı konutlarında geçerli olması. Kampanya kapsamındaki konutların tamamına yakını İstanbul’da bulunuyor. Anadolu’da oturan vatandaşa kampanya vurmadı. Ayrıca kampanya kapsamındaki lüks konutların fiyatları her ne kadar kampanya olsada dudak uçuklatacak cinsten.

Konut kampanyası kapsamındaki diğer sorun ise ara ödemeler vatandaş konutunu alırken %10 peşinat ödüyor. Sonra aylık taksitlerini ödemeye devam ederken 12. ayda birden konutun %15’lik bedelini ödemek durumunda kalacak. Bu ödemeyi de yapıp hala aylık vadelerini ödemeye devam eden vatandaş sonra 24. ayda bir daha konutun %15’lik bedelinin ödemesi ile karşılaşak. Bu %15’lik bedel 500.000 TL’lik konut için 67.5000 TL’ye denk geliyor.

Konut kampanyası dahilindeki marka konutlara gücü yetmeyen ve ara ödemelerden gözü korkan vatandaş ikinci el konuta yöneliyor. İkinci el konutta da vatandaşı bankaların konut kredisi faiz oranları bekliyor.

Bankaların Konut Kredisi Faizleri

Konut kredisi faiz indirimi kampanyasının son bulduğu temmuz başında bankaların konut kredisi faiz oranı ortalamaları %1.70 seviyelerinde en düşük konut kredisi %1.38’idi.

Üstünden sadece iki ay geçti. Şu an bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.28 seviyesinde, en düşük konut kredisi faiz oranı da %1.67 oldu. Bu iki ay içerisinde ne oldu?

Kur Krizinin İnşaat Sektörüne ve Konut Kredilerine Etkisi

Seçimden önce konut kredisi faiz indiriminin uygulandığı dönemde Dolar kuru ortalama olarak 4.50 seviyelerindeydi. Konut kredisi faiz indirimi kampanyasının sora erip bankaların faiz oranlarını yeniden düzenlediği temmuzun ilk haftasında da 4.70 civarlarında seyrediyordu.

Bankaların konut kredisi faiz oranlarının bu hale gelmeye başladığı hafta olan 13 Ağustos ile başlayan hafta Dolar rekor üzerine rekorunu kırdı. Artık Dolar kurunun 6.50 TL seviyelerine inmesi vatandaşı mutlu ediyor. Durum böyle olunca da bankalar dolar kurunun etkisi artan kredi maliyetleri ve oluşan kredi riskleri karşısında konut kredisi faiz oranlarını rekor düzeyde arttırdı.

Dolar kurundaki artış inşaat sektörünü de darma duman etti. Son yıllarda sürekli artmakta olan inşaat maliyetleri sektördeki rekabet ve konutu hızlı paraya çevirme isteği gibi nedenlerden tam anlamı ile satışlara yansıtılmayarak kar payından düşülüyordu.

Konut Almak İçin En Doğru Zaman

Kur krizinin vurması ile inşaatta kullanılan ithal ürün ve malzemelerde fiyat katlanarak arttı. Bir çok ciddi konut firması iflas eşiğinde ya da yeni proje yapabilecek durumda değil. Yeni konut üretim maliyetleri her geçen gün katlanarak artıyor. Sektör elindeki konutları bitirip ayakta kalmaya çalışıyor. Elde ki son konutlara yerli tüketici alamasada TL’nin değer kaybıyla yabancıya satılır gözü ile bakılıyor. Bu konutlarda bittikten sonra bu fiyatlara konut bulunamayacak.

Bankaların batık kredi oranları hızla artış gösteriyor. Bankaların konut kredisi faiz oranlarındaki artış şu ana kadar kurdaki artış güncel risklerden dolayı yaşandı. İlerleyen süreçlerde bankaların batık kredi oranları daha da artış gösterirse kredi tedbirlerini daha sıkı tutup faiz oranları daha da artırılması olası gözüküyor.

Uzmanların görüşleri enflasyonun yükseliş göstermeye devam edeceği ve bu durumun akabinde de TL’de yaşanan değer kaybının devam edeceği yönünde. Alım gücümüz daha çok düşmeden, elimizdeki TL’nin değeri azalmadan, konut fiyatlarına artan maliyetleri eklenmeden konut almak için en doğru zaman.

Kaynak: KrediPazarı