Konut Almak için Vatandaş Elini Çabuk Tutsun

05/08/2019

Milliyet Gazetesinden Engin Uğur Ağar bugünkü köşesinde konut kredisi faiz oranlarında yaşanan indirimleri ve konut sektörünün konuya yorumunu paylaştı. Ağar’ın yazısı şu şekilde;

Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından konut kredilerinde faiz oranlarının 0.99’a düşürmesinin ardından, birçok banka hemen uygulamayı hayata geçirdi.

Yaşanan olumlu gelişme başta müteahhitler olmak üzere, tüm emlak sektörünü sevince boğdu.

Aylardır bir daire bile satamadıklarını söyleyen sektör temsilcileri, “Şimdi önümüz açıldı. Konut almanın tam zamanı. Vatandaş elini çabuk tutsun” dedi.

Yaklaşık bir ay önce ziyaretime gelen Gözde Grup Yönetim Kurulu Başkanı Op. Dr. Kenan Kalı, döviz kurundaki yükselmenin durduğunu, Merkez Bankası’nın da yakın sürede faizleri düşüreceğini ve satışların hız kazanacağını söylemiş, şöyle devam etmişti:

“2019’da satılamayan konutlarla birlikte talep artışı yaşanacağını düşünüyorum. 2020’de maliyetlerin de artmasıyla, uygun fiyatlı konut bulmak zorlaşacak. Bu nedenle gayrimenkule yatırım yapmak isteyen acele etsin. Önümüzdeki günlerde Merkez Bankası’ndan yapılacak açıklamayı bekleyip görelim:”

Kalı’nın dışında DAP Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz da benzer açıklamayı yapmıştı geçtiğimiz günlerdeki İzmir ziyaretinde.

Piyasadaki durgunluğun, faizlerin aşağı çekilmesiyle giderileceğini söylemişti. Önceki gün de şu ifadelere yer verdi Yılmaz:

“Merkez Bankası’nın faiz hamlesiyle hem üreticide hem de tüketicide indirim beklentisi oluştu. Konut kredi faiz oranlarının %1’in altına çekilmesi sevindirici bir hamle. Banka sayısı artarsa, sektörde ciddi anlamda talep oluşur.”

Kalı ve Yılmaz, geçen süre içinde haklı çıktı.

Bir işadamının ileriyi bu kadar net görmesi, işini ne kadar çok benimsediğini gösteriyor. Geleceği iyi analiz eden tabii ki birçok işadamı daha olduğunu düşünüyorum.

İzmir’de faaliyet gösteren Folkart Yapı’nın Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Sancak da, konut kredisi faizlerinin aşağıya çekilmesinden mutlu olduğunu söyledi, şöyle devam etti:

“Bu durum hem yapı sektörünü hem de ülke ekonomisini olumlu etkileyecek. Faizlerin düşürülmesi çok yeni. Kısa sürede olumlu tepki aldık müşterilerimizden. Bu tablo, yıl sonu pozitif büyüme getirecek kanaatindeyim.”

Şimdi vatandaş, elindeki birikimiyle birlikte oturmak veya yatırım için ev almak isteyecek ve bankaların yolunu tutacak.

Bu arada, şunu söylemeden geçemeyeceğim. Ayağımızı yorganımıza göre uzatalım. Aldığımız kredinin taksidini ödemekte sıkıntı yaşarsak, evimizin elden gideceğini sakın ha sakın unutmayalım.

Kaynak: Milliyet