Konut Değerinin %80'inden Fazlası için Konut Kredisi Kullanılabilir mi?

10/10/2018

Bankalar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) kararı gereğince konutun ekspertiz değerinin en fazla %80’ine kadar konut kredisi kullandırabilir.

BDDK kararı gereğince bankalar konut ekspertiz değerinin maksimum %80'ine kadar kredilendirme yapabilir. Kalan %20'lik kısmın tüketici tarafından nakit veya ihtiyaç kredisi kullanarak ödenmesi gerekir.

BDDK kararı gereğince bankalar konut ekspertiz değerinin maksimum %80'ine kadar kredilendirme yapabilir. Kalan %20'lik kısmın tüketici tarafından nakit ödenmesi gerekir. Peşinatı olmayan tüketiciler kalan %20'lik kısım için ihtiyaç kredisi kullanabilir.

Satın alınacak konutun fiyatı alıcı ve satıcı arasındaki anlaşma ile belirlenir. Kredilendirme aşamasında ise esas olan değer, gayrimenkul değerleme uzmanınca hazırlanan ekspertiz raporundaki değerdir. Örnek olarak alıcı-satıcı arasında 100 bin TL olarak anlaşmaya varılan evin değeri eksper tarafından 125 bin TL olarak belirlenebilir. Bu durumda banka evin tamamımı kredilendirmiş olur. ( 125.000 x 0,80= 100.000 TL) Tüketici istediği tutarı kolaylıkla konut kredisi kullanarak sağlayabilir.

Aksi durumda söz konusu olabilir. Ekspertiz sonucunda belirlenen rakam, anlaşmaya varılan tutarın altında da çıkabilir. Bu durumda tüketicinin peşinatı daha yüksek tutması gerekir.

Kaynak: KrediPazarı