Konut Fiyatları 2019’da Düşecek

03/01/2019

Ekonomideki daralma ile birlikte konut fiyatlarında %30’a yakın bir düşüş olduğunu ifade eden sektör uzmanlarından Emre Erşahin, “Fiyatlar bugüne kadar sıcak paranın etkisiyle şişti. Şu an müteahhitler ve satıcılar fiyat kırmamak için direnç gösteriyor. Direnç olduğu için dibi görmesi biraz zaman alacak” dedi.

Dolar kurundaki artış ve yükselen konut kredisi faiz oranları konut sektörünü vurdu. Türkiye genelinde konut satışları 2018 Kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %27 gerilerken, ipotekli konut satışları ise %85,7 azaldı. Ev sahibi olma hayali kuranlar yüksek konut kredisi faizleri sebebiyle şimdilik alımdan vazgeçerken, ertelenen taleple birlikte konut fiyatlarının daha da düşmesi bekleniyor.

Fiyatlar Şişiriliyor

Emre Erşahin piyasada fiyatı artık alıcıların değil satıcıların belirlediğini belirterek, özellikle sıfır konut fiyatlarındaki düşüşün 2019 yılında da devam etmesini beklediklerini söyledi. Ekonomideki daralma ile birlikte konut fiyatlarında %30’a yakın bir düşüş olduğunu ifade eden Erşahin, 2001 krizini örnek gösterdi. Erşahin “2001 krizinde konut fiyatları ancak 2004 yılında dip yapmıştı. Şu an kriz yok ama daralma var. Konut fiyatlarında 2001’dekine benzer bir süreç yaşanıyor. Konutta fiyatları sıcak paranın etkisiyle şişti. Şu an müteahhitler ve satıcılar fiyat kırmamak için direnç gösteriyor. Sıfır konutlarda fiyatların daha da gerileyeceğini düşünüyorum. Direnç olduğu için dibi görmesi biraz zaman alacak” dedi. Erşahin internetteki fiyatların da piyasanın gerçeğini yansıtmadığına dikkat çekerek daha altında alıcı bulduğunu kaydetti.

Elinde nakdi olanını kral olduğu bir dönemde olduklarını dile getiren Erşahin “Artık fiyatları satıcılar değil alıcılar belirliyor. Önceden alıcı yoktu. Şimdi arz fazla ve nakdi olanın eli güçlü. Boğa piyasasından ayı piyasasına dönüş var” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi