Konut Fiyatları Ne Kadar Arttı ?

28/01/2020

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ile beklemekte olan talep açığa çıktı. Faizlerin düşmesi ile ve talebin artması ile konut fiyatları arttı. Peki konut fiyatları artmaya devam edecek mi?

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısı itibariyle konut kredisi faiz oranlarının düşmesi beklemekte olan talebi açığa çıkararak konut satışlarında patlamaya neden oldu. Kredili konut satışları bir önceki yılın aynı ayına oranla Eylül’de %410, Ekim’de %525 ve Kasım ayında %724, Aralık ayında %603 oranında artış gösterdi.

Konuta talebin artması konut fiyatlarını da hızla yükseltti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Konut Fiyat Endeksi verilerine göre konut fiyatları 2019 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %6,32, Ekim ayında %6,74, Kasım ayında %7,19 arttı.

REIDIN-GYODER endekslerine göre yeni konut fiyatları ise 2019 Ekim ayında bir önceki senenin aynı ayına göre %2,52, Kasım ayında %2,79 ve Aralık ayında %2,94 artış gösterdi. Sıfır konut satışlarının ikinci ele oranla düşük seyretmesi fiyat artışlarının daha az olmasında etkili olmuştu.

Yeni yıl itibariyle kamu bankalarının sıfır konut satışlarını desteklemek için ilk kez satılan konutlarda faiz oranlarını %0.79’a indirmesi ile sıfır konut satışlarının da Ocak ayı fiyat artışının da geçmiş aylardan daha yüksek olması bekleniyor.

İnşaat Maliyetleri Düşerken Fiyatlar Artıyor

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) İnşaat Maliyet Endeksi verilerine göre inşaat maliyetleri 2019 Haziran ayından beri kesintisiz düşüş gösteriyor. İnşaat maliyetleri bir önceki aya oranla 2019 Haziran’da %0.79, Temmuz’da %0,62, Ağustos’ta %0,73, Eylül’de %0,59 Ekim’de %0,07 ve Kasım’da %0,02 azaldı. Buna rağmen aynı dönemde konut fiyatları her ay artış gösterdi.

Gayrimenkul Sektörüne Güven Artıyor

TÜİK verilerine göre gayrimenkul sektörünün son açıklanan iki aylık verileri incelendiğinde 2019 Aralık ayında mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 63,9 iken, Aralık ayında %7,9 oranında artarak 68,9 olduğu ve söz konusu değerin Ocak ayında %14,6 oranında artarak 78,9 değerini aldığı görülüyor.

İnşaat Faaliyetlerinin Yarısını Finansman Sorunu Kısıtlıyor

TÜİK verilerine göre inşaat sektöründe talep artış sorunu azalırken finansman sorunun inşaat faaliyetlerini kısıtladığı görülüyor.İnşaat sektöründe Ocak ayında girişimlerin %32'si faaliyetleri kısıtlayan herhangi bir faktörün olmadığını, %68'i ise faaliyetlerini kısıtlayan en az bir temel faktör bulunduğunu belirtti. İnşaat sektöründe faaliyetleri kısıtlayan en önemli temel faktörlerden; "finansman sorunları" Aralık ayında %44,4 iken Ocak ayında %48,5, "talep yetersizliği" Aralık ayında %43,3 iken Ocak ayında %36,1 ve "hava şartları" Aralık ayında %7,9 iken Ocak ayında %15,5 oldu.

Konut Kredisi Faizlerinde Son Durum

Konut fiyatlarının son aylarda net olarak arttığı ve eldeki verilere göre artmaya devam etmesi tahmin edilirken konut kredisi faizleri de geriliyor. Konut ihtiyacı olanların faiz oranları düşmüş ve konut fiyatları artmaya devam ederken hızlı olmasında fayda olabilir.

Bankalarda en düşük konut kredisi oranı sıfır konut talepleri için %0.79, ikinci el konut talepleri için %0.89 seviyesinden başlıyor.

Konut Kredisi Hesaplama

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre 250.000 TL tutarda konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde 10 yıl vade için kredinin en düşük aylık taksitleri 3.230 TL, geri ödemesi de 387.600 TL’ ye karşılık geliyor.

Kaynak: KrediPazari