Konut Kampanyası Anadoluya Hitap Etmiyor

07/09/2018

Ordu Müteahhitler Birliği Başkanı Kadem Adalı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konut satışını artırmak için düzenlediği kampanyanın Anadolu’ya hitap etmediğini belirterek Anadolu’da konut satışının durmaması için bakanların %0,98 faiz oranıyla konut kredisi vermesi gerektiğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın konut satışını artırmak için bir kampanya düzenlediğini aktaran Ordu Müteahhitler Birliği Başkanı Kadem Adalı, “Bu kampanya belli bir firimaların katılımlarıyla gerçekleşmiş bir kampanya. %0,98 faiz oranı ülke genelinde tüm bankaların ya da belli bankaların verdiği bir kredi değil. Bu devletimizin çağrısıyla birlikte elinde konut stoğu olan firmaların nefes alması açısından geliştirilen bir çalışma. Bizim buradaki beklentimiz şu. Şu anda bütün illerde inşaat firmaların yararlanacağı bir kampanya kurulması. Bundan 3 ay önce o yönde ciddi bir çalışma yapıldı. O kampanya ile sektör ciddi anlamda nefes aldı.” dedi.

Yapılan Satışlardan Vazgeçiliyor

Şu an ellerinde konut stoku bulunduğunu dile getiren Ordu Müteahhitler Birliği Başkanı Adalı, “Biz şimdi 2-3 yıl süren konutlar satıyoruz. Müşterimizden belli bir peşinat alıyorsunuz. %50’sini alıyorsunuz. Kalanı da bittiğinde kredi alarak borçlarını kapattığı bir süreç oluyor. Şimdi bu artan konut kredisi oranlarına bakıldığında bugün teslimat yaklaşmış ama müşterinin vazgeçmeye çalıştığı bir ortam var. Yüksek faiz oranlarından müşterinin kredi kullanmayacağı sürece girmiş bulunmaktayız. Yani yeni satış yapmaktan ziyade yaptığımız satışların da iptal olması noktasında çalışmalar var. Biz hükümetimizin, devletimizin tekrar bu sektöre el atması gerektiğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Çağrı Sırası Bizde

“Biz her dönem gerek dernek olarak gerek bağlı olduğumuz konfederasyona olarak hükümetimizin çağrılarına destek vermeye devam edeceğiz.” diyen Adalı, “ Bu sefer biz onlara çağrıda bulunmak istiyoruz: lütfen bu kampanyayı tekrar yenileyin. Belli bir dönemde dahi olsa %0,98 faiz oranında olmasa biraz üzerinde de olsa tekrar bu kampanyayı getirin diyoruz. Çünkü bu sektör öyle bir sektör ki 80’e yakın ana kalemi olan, 200’e yakın alt taşeronlarıyla birlikte çok güçlü bir sektör. Toplam istihdamın %30’una yakınını tek başına sağlayan bir sektör. Bütçe gelirlerinin %25’ine yakınını sağlayan bir sektör. O anlamda sadece firmaların zorda kalması değil, bizimle çalışan insanların işsiz kalmaması için bir şeylerin yapılması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Bankaların Üzerinden Kampanya Başlamalı

Çevre Bakanlığının mevcut kampanyasının Ordu gibi Anadolu’daki firmaların yararlanabileceği şekilde olmadığını dile getiren Adalı, sözlerini şöyle bitirdi: “Mevcut kampanya çok ciddi anlamda büyük firmaların yapabileceği, çok ciddi elinde konut stoğu olan kişilerin yapabileceği bir şey. Anadolu’daki müteahhitler bu çağrıya cevap verecek yapıda değil. Güçlü yapıda olan müteahhitlerimiz yok. Bu yapıda konut faizleri yüksek olduğu sürece bizlerin nefes alma şansı yok. Anadolu’da konut stoğunun azalabilmesi için kesinlikle genel olarak bankaların kayıtsız şartsız %0,98 konut kredisi faiz oranı kullandırması lazım. Ancak bu bizim stoğumuzu azaltabilir.”

Kaynak: orduolay