Konut Kampanyasındaki Garantili Model Nedir?

29/08/2018

Dün Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından açıklanan konut kampanyasında en çok dikkat çeken avantajlardan biri de garantili model. Peki garantili model nedir? KrediPazari.com bu modeli araştırdı.

Vatandaş son dönemde döviz ve altının yükselmesi ile birikimini bu kanallara yatırmaya yöneldi. Konut sektörü de konut kampanyası kapsamında vatandaşın hem değişken seyreden kur durumundan olumsuz etkilenmemesi hemde yatırımını rahatlıkla kayıp yaşamadan konuta yapması için yeni bir model geliştirdi.

Garantili Model Nasıl İşler?

Konut kampanyası kapsamında peşinatın döviz veya altın cinsinden yatırılması durumunda ödenen peşinat ödeme tarihindeki Merkez Bankası’nın kuruna göre döviz veya altına endekslenecek. Bu tutar 12 ay sonra kurla karşılaştırılacak. Karşılaştırma sonrası yüksek olan kur baz alınacak. Fark oluşması durumunda ise o tutar vatandaşın taksitlerinden düşürülecek. Yani vatandaş garantili bir modelle konut sahibi olacak.

Garantili kur kampanyası ile konut yatırımı yapan vatandaş kur dalgalarından olumsuz olarak etkilenmeyecek. Kur fiyatları olumlu yönde yükselirse de vatandaşın karı hesaplanarak ödemelerinden düşülecek.

Kaynak: KrediPazarı