Konut Kredileri 71.4 Milyar TL

27/07/2011

Konut kredileri 71.4 milyar liraya ulaştı

aaa_08Cari Açığı Frenlemek İçin Ekonomi Yönetiminin Kontrol Altına Almaya Çalıştığı Kredi Büyümesi Hız Kesmiyor

Bankacılık sektörü kredileri 15 Temmuz’da, bir önceki haftaya göre yüzde 0.79, geçen yıl sonuna göre yüzde 17.6 artışla 629.3 milyar liraya ulaştı.

BDDK’nın verilerine göre, sektörün toplam kredileri 8 Temmuz haftasında 624.4 milyar TL, 2010 sonunda 535.3 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Bankaların yıllık bazda kredi büyümesi 15 Temmuz itibarıyla yüzde 35.7 olarak gerçekleşti.

HSBC Stratejisti Fatih Keresteci, geçen haftaki BDDK verilerine göre bankacılık sektörü kredi hacminin bir önceki haftaya göre düşüş kaydettiğini ve bunun da iyimser algılamalara neden olduğunu belirterek, “15 Temmuz verileri bu iyimserliği sorgulatır cinsten. Kredilerdeki gidişata ilişkin iyimser bir şeyler söyleyebilmek için en az birkaç hafta daha beklemekte fayda var” dedi.

Merkez Bankası’nın alışıla gelmişin dışındaki para politikası araçları kapsamında aldığı önlemler de dahil olmak üzere ekonomi yönetimi cari açığı azaltma önlemleri kapsamında kredilerde yıllık büyümenin yüzde 25’ler seviyesinde kalmasını istiyor.

Keresteci, döviz kurundaki dalgalanmaları bertaraf etmek adına döviz kredilerinin kur etkisinden arındırıldığında, haftalık değişimin yaklaşık yüzde 0.55 olduğunu, bunun da manşet rakama göre daha küçük olmakla birlikte yıllık bazda yüzde 33’e denk gelmesi nedeniyle kredilerdeki büyümenin hâlâ arzulanan düzeyde olmadığını gösterdiğini söyledi.

BDDK verilerine göre, tüketici kredileri geçen yıl sonuna göre yüzde 21.9, yıllık bazda ise yüzde 43.2 artarak 157.3 milyar liraya ulaşırken, konut kredileri geçen yıl sonuna göre yüzde 17.4 artarak 71.4 milyar liraya, ihtiyaç kredileri de 2010 sonuna göre yüzde 29.8 artışla 59.5 milyar liraya çıktı.

158 Milyar Euroyu Kaptı Ama Kredi Notu Dibe Vurdu

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Yunanistan’ın kredi notunu üç basamak düşürdü. Kuruluştan yapılan açıklamada, Yunanistan’ın yerel ve yabancı para birimi cinsinden tahvil notunun “Caa1”den en düşük not olan “Ca”ya indirildiği ifade edildi. Kredi notlarına ilişkin görünüm “gelişen” olarak belirlendi.

Moody’s, AB’nin Yunanistan için hazırladığı 158 milyar euroluk yeni paketinin, özel sektör için önemli ekonomik kayıplara yol açacağını belirterek, borç değişimi tamamlandıktan sonra Moody’s’in Yunan hükümeti tarafından ihraç edilen yeni ve mevcut tahvillerin kredi risk profilini yeniden değerlendireceği kaydedildi.

Yunanistan için hazırlanan yeni paket, Euro Bölgesi ülkelerinden ve Uluslararası Yardım Fonu’ndan 109 milyar euro katkı öngörüyor. Finansal kuruluşlar ise tahvil değilimi ve geri alımlar yoluyla pakete 49 milyar euro katkıda bulunacak.

Türkiye’nin Yunanistan İçin Zorlu Dersi: Harcamayı Kes


Wall Street Journal, Yunanistan’daki ekonomik krizi değerlendirdiği haberinde, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu’un “Türkiye’nin yaptığını biz neden yapamayalım” sözlerine dikkat çekerek, Yunanistan ve Türkiye arasında farklılıkların olduğuna işaret etti. Gazete, “Türkiye’nin Yunanistan için zorlu dersi: Harcamaları kes ve ekonomiye yeni araçlar sağla” başlıklı haberinde, iki ülkenin tasarruf araçlarında en az bir büyük faklılığın olduğunu belirterek, “Yunanistan faiz oranlarını indiremiyor ve para biriminin değerinin düşmesine izin veriyor. Çünkü Türkiye’den farklı olarak Yunanistan Euro Bölgesi’nin bir parçası” değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: Vatan