Konut Kredileri Düşüşünü Sürdürüyor

18/02/2019

Konut kredisi faizleri düşmeye devam ediyor. Merkez Bankası verilerine göre 26 Ekim'de %29.28'e yükselen konut kredisi faizi, 8 Şubat'ta %23.55'e inerek 7 Eylül 2018'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, cuma günü yaptığı, "Faizlerdeki düşüş iyi ama yeterli değil. Nisan ayında enflasyonun düşmesiyle faizlerin de çok daha sert düştüğünü göreceğiz" açıklaması ile önümüzdeki dönemin rotasını çizerken, faizdeki düşüş devam ediyor. Ağustostaki kur krizinin ardından açıkladığı Yeni Ekonomi Programı ile, ekonomide dengelenme sürecini başarıyla yöneten Türkiye, kredi faizlerinde de düşüşün hızlandığı bir döneme girdi.

15 Puan Geriledi

21 Eylül 2018'de %38.37'ye yükselen ticari kredi faizleri, 8 Şubat 2019 tarihi itibarıyla %23.31 ile 27 Temmuz 2018'den bu yana en düşük seviyeye geriledi. 2018'de faizdeki hızlı artışın etkisiyle ipotekli konut satışları hız keserken, son dönemde burada da ibrenin aşağı doğru hızlandığı gözleniyor. Merkez Bankası verilerine göre 26 Ekim'de %29.28'e yükselen konut kredisi faizi, 8 Şubat'ta %23.55'e inerek 7 Eylül 2018'den bu yana en düşük seviyeyi gördü.

Düşüş Hızlanarak Devam Edecek

Enflasyonda düşüşün hızlanmasının beklendiği önümüzdeki dönemde, faizdeki gerilemenin de belirginleşeceği belirtiliyor. Merkez Bankası'nın likiditeyi rahatlatmak için hafta sonunda attığı zorunlu karşılık oranlarını düşürme operasyonu benzeri hamlelerin bankaların elini rahatlatacağını belirten analistler, bu durumun faizlere de yansıyacağı görüşünde. Türkiye'nin risk primindeki düşüş, dolar kurundaki köpüğün alınması, makro ekonomik verilerindeki toparlanma ve tüm saldırılara rağmen yabancı yatırımcı girişinin devam etmesi piyasaların normalleşme sürecini hızlandıracak. Bankaların ticari kredierden aldığı ücret ve komisyonların sayısının da indirilmesiyle birlikte, ticari kredi faizlerinin kısa vadede yüzde 20'nin altına inmesi, orta vadede ise tek haneye yaklaşması bekleniyor.

Kaynak: Sabah