Konut Kredilerindeki Artış Piyasayı Olumsuz Etkilemedi

08/11/2011

Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Yetkin Konut Kredilerindeki Artıştan Piyasanın Olumsuz Etkilenmediğini Belirtti

b_02Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Yetkin Konut Kredilerindeki Artıştan Piyasanın Olumsuz Etkilenmediğini Belirtti

Merkez bankasının gecelik borç verme faizini artırmasının ardından, bankalar konut başta olmak üzere tüketici ve taşıt kredi faiz oranlarında artışa yöneldi.

Bankaların, 5 yıl vadeli konut kredisi faizlerinde 0,14 ila 0,65 arasında değişen oranlarda artış yapmasıyla faizler 1,16 ile 1,67 arasındaki bantta çıktı.

Kredi artışının piyasaya etkisini değerlendiren ATEM Başkan Yardımcısı Yetkin, daha önceleri aylık yüzde 3′lere kadar konut kredisi faizi ödeyen vatandaşların yapılan küçük artışları artık kanıksadığını söyledi.

Gayrimenkulde en çok alım-satımın 2009 yılındaki küresel ekonomik krizin olduğu dönemde gerçekleştiğini belirten Yetkin, şunları kaydetti:

”Ülkemizde gayrimenkule bakış açısı diğer ülkelerden oldukça farklı. Birden çok evimiz olsun birini çocuğumuza verelim birinden kira geliri elde edelim düşüncesindeyiz. Bundan dolayı gayrimenkul bizde hep geçerli yatırım aracı. Bundan dolayıda önceki dönemlerde yüzde 3′ler düzeyinde kredi kullanan vatandaşlar için bu artış kaygı verici düzeyde değil. Onun için piyasa artıştan etkilenmedi. Bunun yanında bankalar arası rekabetin faiz oranlarına olumlu etkisi olduğu gibi, marka konut üreten büyük yatırımcıların müşterilerine kredi kolaylıkları sağlamasının da faydası oldu.”

Bir süredir düşüş eğiliminde olan gayrimenkul fiyatlarının ileri ki dönemde artmaya başlayacağını dile getiren Yetkin, ”Döviz ve altından faklı olarak gayrimenkuldeki artış birden değil daha sinsi yaşanır. Bir gayrimenkulün nasıl değer kazandığını anlayamazsınız. Son dönemde gayrimenkul fiyatları geriledi. Ancak bu gerileme gerçek fiyat üzerinden değil köpük fiyat üzerinden gerçekleşti. Biz bundan sonraki süreçte gayrimenkul fiyatlarında artış bekliyoruz. Hem bundan hem de faiz oranlarından dolayı konut almanın tam zamanı. Çünkü vatandaş, faizler düştüğünde borcunu yeniden yapılandırarak, faizler arttığında da zaten uygun kredi kullandığı için kar etmiş olacak” diye konuştu.

En Az Yüzde 50′si Ana Para Olmalı


Mortgage sisteminin sağlıklı işleyebilmesi için konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1 düzeyinde olması gerektiğini vurgulayan Yetkin, kredi faiz oranlarının yüzde 1′den yüksek olduğu ortamlarda bir süre sonra ödemelerin yapılamaması nedeniyle sistemin aksamaya başladığını söyledi.

Yetkin, sistemin sağlıklı işlemesinde kredi faiz oranı kadar çekilen kredi miktarının da etkili olduğunu ifade ederek, ”Konut kaça alınırsa alınsın en fazla yüzde 50′sinin kredi olması lazım. Hiç parası olmadığı halde tamamen kredi çekenlerin bir olumsuzlukta kredilerini ödemediği durumlarla çok karşılaştık. Bundan dolayı da alınan konutun bedelinin en az yüzde 50′sinin ana para olması lazım” dedi.

En Düşük Faiz Oranı 1,16 Oldu

Konut kredilerinde 5 yıl vadede Vakıfbank 0,65, Akbank 0,26, Türk Ekonomi Bankası 0,25, Garanti Bankası 0,21, Yapı Kredi Bankası ve Denizbank 0,20, İş Bankası 0,19, Finansbank 0,16, Ziraat Bankası’nda 0,14 puan artışa gitti.

10 yıl vadeli konut kredilerinde de Vakıfbank 0,65, Türk Ekonomi Bankası 0,29, Akbank 0,21, Yapı Kredi Bankası 0,19, Denizbank 0,17, Garanti Bankası ve İş Bankası 0,15, Finansbank 0,13, Ziraat Bankası’nda 0,10 puan artış gerçekleşti.

Kaynak: Sabah