Konut Kredilerinin Varlığa Dayalı Menkul Kıymet İhracı

05/12/2018

Bugün başlayan konut kredilerini varlığa dayalı menkul kıymet ihracını İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç yorumladı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) Başkanı Erhan Topaç, Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası (TKYB) tarafından tamamlanacak varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) ihracının, uluslararası sermaye piyasalarında yoğun olarak kullanılan menkul kıymetleştirme faaliyetlerinin Türkiye'de de yaygınlaşması için önemli bir adım olduğunu söyledi.

Talep İyi Görünüyor

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası'nın Varlık Finansman Fonu tarafından 5-6-7 Aralık'ta gerçekleştirilecek ve yıllık getirisi yüzde 18.17 olacak olan VDMK ihracında, dayanak varlıkta Halkbank'ın 1 milyar TL, Ziraat Bankası'nın 1 milyar TL, Vakıfbank'ın 1 milyar TL ile Garanti Bankası'nın ise 150 milyon TL ipotek teminatlı menkul kıymetleri (İTMK) ihraç edilmiş olacak. Piyasa yapıcısı ise Halk Yatırım olacak. Topaç, bu işlemin finansal kuruluşların, likiditesi düşük varlıklarını menkul kıymetleştirmek suretiyle sermaye piyasalarından fon sağlayabilme imkânlarını kolaylaştırdığını, ayrıca sermaye piyasalarında işlem gören yatırım aracı sayı ve çeşidinde de artışa katkı yapacağını söyledi. 3 milyar 150 milyonluk kredi havuzu olacağını aktaran Topaç, "Talep şu anda iyi görünüyor" dedi.

Teminat Yapısı Çok Güçlü

İş Portföy Genel Müdürü Tevfik Eraslan, 4 bankanın ipotekli 632 bin konut kredisinden oluşacak VDMK ihracının kendileri için çok güvenli bir ürün olduğunu söyledi. İhracı yapılan kredi havazunda ortalama kredi büyüklüğünün 80 bin TL olduğunu ifade eden Eraslan, bankaların 1 yıl boyunca geri alım garantisi de verdiğine dikkat çekti. Teminat yapısının çok güçlü olduğunun altını çizen Eraslan, sermaye piyasalarının büyütülmesi açısından önemli bir adım atıldığını kaydetti.

Nakit Bankaya Dönecek

VDMK ihracıyla sağlanacak nakdin bankalara geri döneceğini hatırlatan Topaç, "Karşılığında da ipotek teminatlı menkul kıymet dediğimiz konut kredisi havuzlarını, varlık finansman fonuna ihraç etmiş olacaklar. Yatırımcılar bankalara kredileri ödedikçe, paralar fona geri gelecek, buradan da yatırımcılara ödenecek" dedi.

Zor Dönem Atlatıldı

Erhan Topaç, zor dönemi atlattıklarını belirterek, 2018'de öz kaynak finansmanı ile 14 milyar TL, borçlanma yoluyla da 145 milyar TL kaynak yaratıldığını belirtti. Topaç, 11 Aralık'taki Genel Kurula, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın da katılacağını söyledi.

Kaynak: Sabah