Konut Kredisi Borcu Devredilebilir mi?

22/06/2018

Konut kredisi kullanan kişiler tarafından en çok sorulan hususlardan biride konut kredisinin devrinin yapılıp yapılamayacağı sorusudur. Peki konut kredisi devredilebilir mi, devri nasıl olur?

Aslında teknik olarak konut kredisi devri için engelleyici hiçbir yasal hüküm bulunmamaktadır. Ancak hiçbir banka konut kredisi borç devri için onay vermemektedir. Bundaki en büyük pay konut kredisi faiz oranlarının sürekli olarak güncellenmesi, bankaların kişiye özel kredi kullandırması ve kredi devrinin banka tarafından riskli bulunmasıdır.

Banka Konut Kredisi Devri İçin Nasıl Onay Verir?

Bu noktada konut kredisi borç devri için yapılan başvuru önemlidir. Örneğin konut kredisini devir almak isteyen kişinin yüksek kredi notu ortalaması bulunması, asıl konut kredisi kullanan kişinin borcunu aksatarak ödemesi, konut kredisi faiz oranları için daha yüksek bir bedel ödenmesi, konut kredisi masrafları için itiraz edilmemesi gibi kriterler aranır. Yani koşulların geneli bankanın lehine olursa banka ancak bu durumda konut kredisi devri için onay verecektir.

Konut Kredisi Nasıl Devredilir?

Ne yazık ki bankaların bir çoğunun buna hayır diyeceğini bilmeniz gerekmektedir. Yani bankaya konut kredisi borç devri için yapacağınız başvuruya büyük oranda hayır yanıtı alacağını bilmeniz önemlidir. Kredi kullandığınız bankaya konut kredisini devredeceğiniz kişi ile beraber giderek konut kredisi başvuru formu doldurmanız konut kredisi borç devri başvuru formu doldurmak için yeterli olacaktır.

Ancak bankalar genelde konut kredisi transferi şeklinde bu işlemi onaylamaktadır. Yani bir önceki konut kredisi kapatılarak yeni bir konut kredisi kredi borcunu devralmak isteyen kişi adına kullandırılarak süreç sonlandırılmaktadır.

Her bankanın bu konuda uyguladığı yöntem farklı olup özellikle de konut kredisi borç transferi için başvuruda bulunan yeni kişinin yüksek kredi notu ortalaması ve yüksek aylık gelir belgesi sunması durumunda bankalar konut kredisi borç transferi şeklinde bu işlemi gerçekleştirmektedir. Bu yöntem genelde konut kredisi borcumu ödeyemiyorum diyen kişiler tarafından tercih edilirken ipotekli evin tapu devri içinde satış tutarı ile önce konut kredisi borcu kapatılarak tapudan ipoteğin kaldırılması sağlandıktan sonra satış yapılmaktadır.

Bankaların güncel konut kredisi faiz oranları ve vade seçeneklerini konut kredisi hesaplama yaparak karşılaştırmalı olarak görebilirsiniz.
Kaynak: emlak365