Konut Kredisi Borcunu Erken Ödeyene Tazminat İndirimi Geliyor

14/11/2013

Yeni Tüketici Yasası'na göre tüketiciler “aidatsız kredi kartı” alabilecek. Konut kredisini erken ödeyene tazminat indirimi yapılması zorunlu olacak.

Tüketiciye yeni haklar getiren Tüketicinin Korunması Yasası, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Muhalefet milletvekillerinin de desteklediği yasaya ret oyu veren milletvekili çıkmadı. Yasayla tüketici ve konut kredileri, kredi kartları, ayıplı malların iadesi, reklamlar gibi pek çok alanda uygulanacak yaptırımlar belirlendi, yeni düzenlemeler yapıldı.

Yasaya göre tüketiciler “aidatsız kredi kartı” alabilecek. Konut kredisi borcunu erken ödeyene tazminat indirimi yapılması zorunlu olacak.

Yasaya göre küçük puntolarla ve karmaşık olarak düzenlenen sözleşmelere son verilecek. Tüketicinin taraf olduğu sözleşme ve bilgilendirmeler “en az 12 punto” büyüklüğünde, anlaşılabilir dilde, açık, sade ve okunabilir olacak. Sözleşmede öngörülen koşullar, keyfi şekilde sözleşme süresi içinde, tek taraflı olarak, tüketici aleyhine değiştirilemeyecek. Tüketiciden haksız olarak talep edilen ücret, masraf ve komisyonların alınmasının önüne geçilecek. Temerrüt hali de dahil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmasına son verilecek.

Cayma Hakkı 14 Gün

Mevcut kanunda 7 gün olan cayma hakkı süresi 14 güne çıkarılacak. Tüketici kredisi ve konut finansmanı (mortgage) sözleşmelerinde, tüketicinin isteği dışında sigorta yaptırılması uygulamasına son verilecek.

Tüketici kredi borcunun vadesinden önce kapatılması halinde, erken ödeme tazminatı talep edilemeyecek. Konut kredisi erken ödeme tazminatında kalan vade sayısı 36 ayı aşmayan kredilerde, ödenen tutarın yüzde 1’ini geçemeyecek.

Erken ödenen tutar, kalan vade sayısı 36’yı aşmayan kredilerde kredinin yüzde birini, vade sayısı 36 ayı aşan kredilerde ise yüzde 2’yi geçemeyecek. Oranların değişken olarak belirlenmesi halinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemeyecek.

Aidatsız Kredi Kartı

Bankacılık işlemlerinde faiz dışında alınacak ücret, komisyon ve masaflar, bakanlığın görüşü alınarak BDDK tarafından belirlenecek. Bankaların, yıllık aidat ücreti olmayan kredi kartları da olacak. Tüketici, finansal hizmetlere ilişkin sözleşmelerden 14 gün içinde cayma hakkına sahip olacak.

Kaynak: Milliyet