Konut Kredisi Faiz Artışının Konut Satışlarına Etkisi

19/10/2018

Konut kredisi faiz oranlarında Ağustos ortası itibari ile başlayan rekor seviyelerde yükseliş Eylül ayında zirveye ulaştı. Konut kredisi faiz oranlarının etkisi ile Eylül ayında ipotekli konut satışları 2018’in en alt seviyesinde kaldı.

Ağustos ortasından sonra kurda yaşanan yükseliş ve artan riskler karşısında konut kredisi faiz oranları hızla yükselmeye başladı. Eylül ayına gelindiğinde konut kredisi faiz oranları hemen her hafta bankalar tarafından yapılan yeni artışlarla zirveleri gördü.

Durum böyle olunca Eylül ayında Türkiye genelinde konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %9,2 oranında azaldı.

En büyük fark ipotekli konut satışlarında yaşandı. Konut kredisi kullanımlarında bankalarca zorunlu tutulan ipotek dolayısı ile ipotekli konut satış rakamları konut kredisi ile alınan konut sayısı için en yakın veriyi oluşturuyor. İpotekli konut satışları bankaların konut kredisi faiz ortalamasının %2,65’e ulaştığı Eylül ayında 11 330 oldu. Bu rakam geçtiğimiz yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ipotekli konut satışlarında %72 azalış gösterdi.

Kaynak: KrediPazarı