Konut Kredisi Faiz indirimi İkinci El Konutu Olumsuz Etkileyecektir

07/08/2018

Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Türkiye'deki konut satışları ve ikinci el konut satışları hakkında değerlendirmelerde bulundu. Özelmacıklı,konut kredisi faiz indirimi desteğinin ikinci el konut piyasasını olumsuz olarak etkileyeceğini belirtti.

Türkiye genelinde konut satışları ilk 6 ayda 646.032 oldu. Haziran ayında Türkiye genelinde ikinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %19,6 artış gösterdi. İlk 6 ayda 201.805 konut ipotekli olarak satılırken bunun da 112.490’ı ikinci el satışlardan oluştu. Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mustafa Hakan Özelmacıklı, gayrimenkul piyasasında ilk 6 ayda ilk satışlar %46,26 paya sahipken, ikinci el satışlar %53.74 paya sahip olduğunu belirterek, "Lakin 7143 sayılı kanunla gelen ve yeni inşa edilen konut veya işyerlerinin ilk satışında tapu harcının onda bire kadar indirilebilecek olması ve ilk satışlara verilmesi düşünülen faiz indirimi desteği ikinci el konut piyasasını olumsuz olarak etkileyecektir'' dedi.

Kredi Oranları Yükseldi, Maliyetler Arttı

Temmuz ayı ve sonrasındaki konut satış verilerinde ipotekli satışların azalacağını da belirten Özelmacıklı, ''Konut kredisi faiz oranları sene başından bu yana %5.7 artış gösterdi. Mevcut durumda piyasada kamu bankalarında  %1,38 oranlardan başlayan faizlerle finansman sağlarken, özel bankalarda bu oran 1,83’e kadar çıkıyor. Haziran ayında yüzde %0.98 ile 100.000 TL kredi çeken bir tüketici üzerinden konut kredisi hesaplama yapıldığında 1420,87 TL taksitle, toplamda 170.504 TL geri ödeme yaparak kredi çekebiliyordu. Mevcut durumda ise %1,38’den 100.000TL kredi çeken bir tüketici, 1710,20 TL taksitle toplamda 205.224 TL geri ödeme yapmak zorunda kalıyor. Faiz oranlarındaki bu 4 puanlık artış toplam ödemeyi 34.720 TL artırdı'' dedi.

Konut Hesapları Tabana Yayılmalı

Konut hesabında devlet desteğinin artmasının, birikimlerin artmasında önemli bir etki yapacağını açıklayan Özelmacıklı, ''Şüphesiz, konut alacaklar için en zor hususlardan biri mortgage kapsamında zorunlu olan peşinatın biriktirilmesidir. Konut hesaplarının da bu ihtiyaca da cevap verebilecek olması önemli bir avantaj olabilir. Birikimler arttıkça, insanlar genç yaşta konut sahibi olabilir. Ayrıca kura yöntemi ile para toplayan, SPK ve BDDK kontrolünde olmayan aracı kurumlar için de düzenleme sağlanması gerekiyor. Daha uzun vadede devlet destekli bir finansman çözümü üzerine sistemler geliştirilebilir. İpotek finansmanı kuruluşlarının etkileri artırılabilir. Mevduat toplamanın mutlaka devlet kontrolünde kalması faydalı olacaktır. Ayrıca konut hesabı olanlara TOKİ ve Emlak Konut gibi projelerinin kurallarına öncelik verilebilir'' şeklinde konuştu.

Kaynak: iha