Konut Kredisi Faiz İndirimi Şart

18/07/2018

Yüksek konut kredisi faizlerinin konut satışını olumsuz etkilediğini, düzenlenen kampanyaların da seçim sürecine denk geldiği için beklentileri karşılamadığını ifade eden İMSİAD Başkanı Andıç, konut kredisi faiz indirimi veya farklı desteklerin şart olduğunu söyledi.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş Adamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç, konut kresi faizlerinin yüksek olmasının sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, konut alım planlarının ertelendiğini söyledi.

Konutta kampanya dönemi sona erdi. Konut sektörünü canlandırmak için %1'in altına indirilen konut kredisş faizleri yeniden yükselişe geçti. 10 Mayıs'ta %0,98'e inen kredi faizleri, şimdi %1,38'lerden başlıyor. İMSİAD Başkanı Mustafa Andıç, konut kampanyasından çok fazla yararlanılmadığını söyledi.

Seçim döneminde olunması ve konut alacak kişilerin yatırımlarını seçim sonrasına ötelemeleri nedeniyle bu kampanyadan sektörün faydalanamadığını ileri süren Andıç, “Satıcı da alıcı da faydalanamadı diyebiliriz. Kesinlikle hiç iyi geçmedi” dedi. Andıç, yüksek konut kredisi faiz oranlarından sektörün olumsuz etkileneceğini vurgulayarak, bu durumun paranın vadeli hesaplara kaymasına neden olduğunun altını çizdi.

Alım Planları Erteleniyor

Bu dönemde yatırımcıların ‘biraz bekleyelim, görelim' mantığında hareket ettiğini anlatan Andıç şöyle devam etti: “İnsanlar alım planlarını öteleyebiliyorlar. Böyle bir ortamda kimse parasını gayrimenkule bağlamıyor.

Dövizin de dalgalanması ‘acaba daha da yükselir mi' beklentisi oluşturuyor. O yüzden ertelemeler oluşuyor. Bunun da piyasaya olumsuz yansıyacağını düşünüyorum” dedi. Konut üretimi maliyetlerinde %40 civarında artış olduğuna dikkat çeken Andıç, “Sektördeki durgunluk, faiz oranlarının da yüksek olması, üreticilerin gerekli zammı yapamamasına neden oluyor, olumsuz etkiliyor” ifadesini kullandı.

Farklı Destekler Verilebilir Faizlerin bir an önce düşürülmesi gerektiğini savunan İMSİAD Başkanı, bu şekilde hem sanayicilerin hem de gayrimenkule parasını yatıranların yatırım yapmayacağını söyledi. Hükümetin bu konuda tedbir alacağına inançlarının tam olduğunu ifade eden Andıç, “Piyasanın bu duruma dayanma şansı olamaz” dedi.

Andıç, faizlerin yanı sıra piyasanın canlanması için KDV'nin düşürülmesi ve tapu harçlarındaki indirim gibi farklı desteklerin de eklenmesini önerdi.

Türkiye İçin Çok Olumsuz

Konut alımlarında büyük çoğunluğun kredi ve ipotekli satış gerçekleştirdiğinin altını çizen Andıç, “Dolayısıyla kredi oranı yüksek olunca çok büyük bir kesim yani asıl konut ihtiyacı olan kısım konut alamıyor. Birçok sektör de bu nedenle sıkıntıya girebiliyor. Konut satışlarında ciddi bir düşüş var” dedi.

Ekonomik daralmalarda ilk olarak inşaat sektörünün öne çıktığından yakınan Andıç, “Ancak piyasanın tepkisi her sektörde aynıdır. Bugün kredi faizleri yüksekse insanlar telefon da araba da alamazlar. Bu koşullar tüm sektörleri etkiler. Paranın vadeli hesaplara geçmesi Türkiye için çok olumsuzdur” diye konuştu.

Ayıklanma Dönemi

Mustafa Ardıç, son yıllarda inşaat sektörünün ivmelenmesi sonucunda her meslek grubunun inşaat sektörüne girişi yaptığına dikkat çekerek, “Fakat şimdi bunların ayıklanma dönemidir. Dışarıdan kolay gibi görünen bir iş olsa da önemli bir meslek grubudur inşaatçılık. İnsanların ömür boyu içinde yaşayacakları binaları yapıyoruz. Belli bir eğitim ve uzmanlık gerektiriyor. Aynı zamanda bir fabrika gibi de yönetemezsiniz firmayı... Dışarıdan giren firmalar bu dönemde geri çekileceklerdir. Bu olumsuzlar nedeniyle sektöre haricen çok giren firma olmayacaktır” diye konuştu.

Zam Gelecek

Bursa'da konut stoğunun sıkıntılı bir boyutta olmadığını öne süren Andıç, “İstanbul gibi düşünemeyiz. Bugün konut kredisi faizleri yüksek de olsa, alıcı açısından elverişli bir dönemdir. Faizlerin düştüğü dönemde yapılandırma yapma şansı da var.

Piyasa toparlanma sürecine girdiğinde her firma girdi zamlarını yansıtır. Bugün yapılması gereken zamlar erteleniyor. %25 ve üzeri satış fiyatlarına zam gelecektir” dedi.

Kaynak: olay