Konut Kredisi Faiz İndirimleri 200’e Yakın Sektörü Canlandıracak

09/08/2019

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, "Aylık 0,99'dan başlayan oranlarla konut kredisi kullanma imkanı sundular. Bu indirimi çok önemsiyoruz. Çünkü sadece konut sektörünü değil, zincirleme bir şekilde 200'e yakın sektörümüzü de canlandıracaktır" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç, İTO'nun Ağustos ayı olağan meclis toplantısında konuşma yaptı. Avdagiç, Temmuzda tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 1,36 ile beklentilerin altında arttığına dikkati çeken Avdagiç, yurt içi üretici fiyatlarının ise yüzde 0,99 gerilediğini belirtti.

Avdagiç, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), faizleri indirerek, önemli bir adım attığını vurgulayarak, “Merkez, 425 baz puanlık faiz indirimi ile hem yatırım maliyetlerini geriye çekti, hem de mevduat faizini girişimciye rakip olmaktan bir ölçüde uzaklaştırdı. Faizde indirim umut verici, ancak altını çiziyorum tek seferle kalmamalı. Bir trendin başlangıcı olmalı. Faizin yüksek kaldığı her gün Türkiye'nin yatırım potansiyelinden çalınmaktadır.” diye konuştu.

TCMB’nin hamlesinin ardından Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıfbank geçen hafta konut kredisi faiz oranlarında indirime gittiğini hatırlatan Avdagiç, şunları söyledi:

"Böylece ikinci el dahil tüm konutlar için aylık 0,99'dan başlayan oranlarla kredi kullanma imkanı sundular. Bu indirimi çok önemsiyoruz. Çünkü sadece konut sektörünü değil, zincirleme bir şekilde 200'e yakın sektörümüzü de canlandıracaktır. Bu konuya halkımız da olumlu tepki vermiştir. Faiz indiriminin ertesinde yapılan 13.000 konut kredisi müracaatı, toplam 2,1 milyar liralık bir hacme ulaşmıştır. Biz, üç kamu bankası ile başlayan indirim sürecinin diğer özel bankalarımızla sürmesini diliyoruz."

Kaynak: Sözcü