Konut Kredisi Faiz İndirimleri Devam Edecek mi?

26/11/2018

Bankaların konut kredisi faiz oranları son haftalarda arka arkaya düştü. Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarında değişiklik yapmaması dikkat çekti. Bankaların konut kredisi faiz indirimleri devam edecek mi?

Yaz ortasında yaşanan kur krizi sonrası artan maliyetler ve kredi risklerinden ötürü konut kredisi faiz oranları hızla yükseldi. Ardından dövizle mücadele kapsamında Merkez Bankasının politika faizlerini arttırması ile yükselme eğiliminde olan konut kredisi faiz oranları arka arkaya arttı.

Ağustos ayında başlayan konut kredisi faiz oranlarındaki yükselişler artarak ilerleyişine devam etti. Ekim ayının ilk yarısında konut kredisi faiz oranları rekor seviyeye ulaştı. Ekim ayının ortasında bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.68 seviyesini gördü.

Kurda yaşanan düşüşe bağlı olarak Ekim ayının ikinci yarısından itibaren bankaların konut kredisi faiz oranları düşüş göstermeye başladı. İlerleyen günlerde bankalar peş peşe konut kredisi faiz indirimi yaparken bir çok banka bir ay içerisinde iki üç kez faiz oranlarını düşürdü. Konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş ivmesi Kasım ayında hızlanarak devam etti. Kasım ayının başında bankaların konut kredisi faiz oranlarının ortalaması %2.61 seviyesindeyken Kasım ortasına gelindiğinde %2.5’e kadar geriledi.

En Düşük Konut Kredisi Faiz Oranı

Kasım ayının ikinci yarısı itibari ile de özel bankalardan büyük konut kredisi faiz indirimleri geldi. Temmuz ayında kamu bankalarının konut kredisi faiz indirimlerinin son bulmasından bu yana %1.98 faiz oranı ile masraflar hariç en düşük konut kredisini kullandıran Ziraat Bankası, özel bankaların indirimlerinin ardından bu özelliğini yitirdi.

KrediPazari.com araştırmalarına göre güncel olarak masraflar hariç en düşük konut kredisi faiz oranını %1.91 oldu. İNG Bank 120 ay vadeli konut kredilerinde %1.91 faiz oranı sunuyor. En yüksek konut kredisi faiz oranını ise %2.99 ile Anadolubank, DenizBank ve HSBC kullandırıyor. %2 faiz oranının altında konut kredisi kullandıran beş banka yer alırken %3 ve üzerinde konut kredisi faiz oranı kullandıran banka kalmadı. Bankaların güncel konut kredisi faiz oranı ortalamaları %2.46 oldu.

Faiz İndirimi Ne Kadar Kazanç Sağladı?

Geçtiğimiz hafta en düşük konut kredisi faiz oranı %1.98 iken bu hafta başı itibari ile %1.91 oldu. Masraflar hariç en düşük konut kredisi faiz oranlarını olan %1.91 faiz oranını kullanarak geçen hafta yerine bu hafta başından itibaren 250 bin TL konut kredisi kullanan vatandaş konut kredisi hesaplama sonucuna göre aylık olarak 271 TL, toplam geri ödeme miktarında ise 32 bin 520 TL kar elde etti.

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş konut almak için aylardır beklemede olan vatandaşı oldukça mutlu etti. Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşün devam edip etmeyeceği ise en çok merak edilen konu oldu.

Faiz İndirimleri Devam Edecek mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın International Business Forum-IBF açılışında yaptığı konuşmada ekonomik durum ve kredi faizlerinde yaşanan düşüşü değerlendirerek "Kredi faizleri %25'lerin altına inmeye başladı, Aralık ayında daha da düşecek." dedi.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin ise konut talebinin konut kredisi faiz oranlarına çok duyarlı olduğunu anlatırken, faiz oranlarında düşüş trendinin süreceğini dile getirdi.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ortaya çıkan tüm verilerin konut alımını desteklediğini vurgularken, mevcut veriler ışığında %1.7’ye gelmesini bekledikleri konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün çok değerli olduğunu söyledi.

Analist ve uzmanların görüşlerine göre konut kredisi faiz oranlarının yakın tarihte %1,5 seviyelerine gelmesi bekleniyor.

Devlet kanadından, sektör temsilcilerinden ve anistlerden edinilen bilgilere göre konut kredisi faiz oranları ilerleyen günlerde düşüşünü sürdürecek. Şu ana dek konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmeyen kamu bankalarının da yakın tarihte indirim yapması bekleniyor.

Gözler 13 Aralıkta

13 Aralık’ta Merkez Bankası Merkez Bankası para politikası kurulu toplanacak. Toplantı kapsamında yeni politika faiz oranları belirleyecek. Merkez Bankası’nın faizlerde indirime gitmesi durumunda mevduat faizlerinin de konut kredisi faiz oranlarının da hızla düşmesi bekleniyor. Politika faizlerinde indirim olmasa da kur düzeyinin korunduğu sürece bankaların konut kredisi faiz indirimine devam etmesi öngörülüyor. Bankaların 120 ay vadeli konut kredisi faiz oranlarında güncel durum şu şekilde;

Kaynak: KrediPazarı