Konut Kredisi Faiz İndirimleri Emlak Sektörünü Canlandırdı

16/08/2019

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, konut kredisi faiz oranlarının düşmesini değerlendirerek ‘‘Konut kredisinde gerçekleşen düşüşün hemen ardından rekor düzeyde başvurunun gelmesi, emlak sektöründe ciddi bir canlanma olacağını göstermektedir.’’ dedi.

MÜSİAD Başkanı Kaan, Türkiye ekonomisinin yepyeni motivasyona ve atılıma ihtiyacı olduğunu vurguladı. Kaan, “Küresel ticaret savaşlarının bu derece şiddetlendiği bir ortamda, 2018 yılı genelinde 168,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek çok önemli bir performans sergileyen Türkiye’nin, bu başarısını sürdürmesi adına, ihraç ürünlerimizin mevcut ve yeni pazarlardaki performansını artırmamız elzemdir.” ifadelerini kullandı.

11. Kalkınma Planı’nı, gerek muhtevası bakımından gerekse kapsadığı dönem bakımından oldukça önemsidiklerini belirten Kaan ‘’Zira dengelenme sürecindeki Türkiye ekonomisinin yeni yol haritasını belirleyecek makro politikaları içermesinin yanında, planın 2023 yılı ile nihayete ermesi, 11. Kalkınma Planı’nın önemini daha da artırmaktadır. Hem politik hem de ekonomik bağlamda stratejik bir yıl olan 2023’e giden bu yolda, 11. Kalkınma Planı’nın çizdiği vizyon çok önemli olacaktır.’’ diyerek şu ifadelerde bulundu.

Kârlılık ya da özkaynaklardaki azalma nedeniyle, firmaların finansman sağlamak için daha fazla borçlanma yolunu tercih etmeleri, orta ve uzun vadede ciddi problemler doğurmaktadır. Zira firmaların daha çok banka kredilerini tercih etmeleri, kredi kullanımı arttıkça da finansman maliyetlerinde yaşanan artış, firmalarımızı maalesef kısır bir döngüye sokmaktadır.

Yeni İstanbul Yaklaşımı’nın, borçlarını ödemek isteyen firmalara borç yapılandırma imkânı sunması ve gerekli görüldüğü takdirde firmaların yönetim yapısı ve mali yapısında da yapılandırma fırsatının sunulması, reel sektöre yönelik can suyu niteliği taşımaktadır.

Firmalarımız yüksek borçluluk oranının sürdürülebilir bir şekilde çok daha makul seviyelere çekilebilmesi için borca değil, ortaklığa dayalı bir piyasa yapısının tesis edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu yolda atılan adımların orta ve uzun vadede karşılığının alınacağına, yönetim ve ortaklık sürecinde yer alacak iş insanları sayesinde, girişimci ve tasarruf sahiplerine yeni fırsat kapılarının aralanacağına inanıyoruz.

Emlak Sektörü Canlanacak

Konut kredisi faiz indirimlerine değinen Kaan ‘‘Merkez Bankası’nın politika faizine yönelik almış olduğu indirim kararı ve bunun piyasa faizlerine yansımaları, iç talebin canlanmasına yönelik etkileri bakımından, oldukça olumlu bir gelişme olmuştur. Konut kredisinde gerçekleşen düşüşün hemen ardından rekor düzeyde başvurunun gelmesi, emlak sektöründe ciddi bir canlanma olacağını göstermektedir. Önümüzdeki dönemde de kademeli bir şekilde daha alt seviyelere çekilmesini beklediğimiz konut kredisi faiz oranlarının, reel sektöre olumlu yansımalarının süreceğini tahmin ediyoruz.’’ ifadelerini aktardı.

Kaynak: Akşam