Konut Kredisi Faiz İndirimleri Önümüzdeki Yıl Daha Net Hissedilecek

03/12/2019

Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Konut kredi faizlerindeki düşüş yeterli değil" diyerek düşük faiz oranlarının etkisinin önümüzdeki yıl daha net hissedileceğini bildirdi.

Konut kredi faizlerindeki indirimlere rağmen vatandaşların halen faizleri yüksek bularak taleplerini ertelediğini dile getiren TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Vatandaşların ev sahibi olması, mevcut konut stokunun eritilmesi ve inşaat sektörünün yeniden hareketlenmesi için bankaların konut kredi faizlerini düşürmesi hayati önem taşıyor. Bu yılın ikinci yarısından itibaren, Merkez Bankası’nın faiz indirimi kararının ardından kamu bankalarının öncülüğünde konut kredi faizlerinin %0,98-0,99 oranlarına çekilmesi piyasayı hareketlendirdi. Ancak ev almak isteyen vatandaşların büyük bir kısmı faizleri halen yüksek bulduğu için konut talebini erteliyor. Vatandaşlarımızın başını sokacağı bir ev alabilmesi için konut kredi faizleri biraz daha düşürülmeli. Geçmiş yıllarda olduğu gibi %0.60 seviyelerindeki konut kredi faizlerine mutlaka geri dönülmeli" dedi.

Ülkemizdeki konut stokunun net olarak bilinmemesine rağmen en az 500.000 konut stoku olduğunu hatırlatan Palandöken, "Konut stoku sayısında sektör temsilcileri tarafından tam olarak bir uzlaşma sağlanamasa da satılmayı bekleyen en az 500.000 konut olduğu biliniyor. Özellikle yılın son dört ayında yapılan faiz indirimleri bir anlık yükselme dışında kalıcı ve sürekli artan satışları sağlayamadı. Faiz oranları halen ev almak isteyen vatandaşlarımızı tatmin etmiyor. Faiz indirimlerinin başladığı Ağustos ayında geçtiğimiz yıla göre yeniden yükselişe geçen konut satışları, Ağustos'ta Temmuza göre %8 artarken, Eylül'de Ağustos'a göre %32 arttı. Ancak Ekim ayında yeniden düşüşe geçerek bir önceki aya göre %2,7 azaldı.

Konut kredisi faizlerinin düşmesi, satışları bir anda yükselişe geçirse de bu kısa süreli bir yükselme oldu. Konut satışlarının istenilen seviyeye ulaşabilmesi için kredi faiz oranları daha da düşürülmeli. Düşük faizlerin etkisi önümüzdeki yıl daha net hissedilecek" şeklinde konuştu.

Konut Sahipleri de İndirim Yapmalı

Öte yandan satışların artması için bankaların yanı sıra mülk sahiplerinin de makul miktarda indirime gitmesi gerektiğini belirten Palandöken, "Kredi faiz oranlarının düşmesini fırsat bilen bazı konut sahiplerinin fiyatları yukarı çekmesi de konut satışlarının beklenenin altında gerçekleşmesine sebep oldu. Asgari ücretin 2.000 lira olduğu bir ülkede 2 milyon liraya ev satmak akıl karı değil. Döviz kurlarının ve enflasyonun düşüş eğilimi gösterdiği bir dönemde bu kadar konut stoku varken fiyatları artırmak mantıksız. Bankaların yaptığı faiz indirimine destek olarak mülk sahipleri de makul oranlarda indirime giderse piyasa hareketlenir" diye konuştu.

Kaynak: İHA