Konut Kredisi Faiz Oranları Artıyor

27/02/2014

Yüzde 0.65’e kadar inen konut kredisi faiz oranları hafta başından itibaren 0.70-0.75 arasına çıkması bekleniyor.

Taraf Gazetesi yazarlarından Oğuz Karamuk, nu haftaki yazısında piyasalardaki galgalanmalarının ekonomiye olan etkilerini değerlendirdi. Karamuk yazısında şu konulara yer verdi:

'Öyle gözüküyor ki, tüm Türkiye’yi etkisi altına alan Gezi Parkı protestolarının ekonomiye faturası, tüm tahminlerden daha ağır ve kalıcı olacak. Türkiye uzun süre sonra siyasi istikrarsızlıkla tanışırken, piyasalarda yaşanan dalgalanmaların faturası üretici ve tüketiciye de yansımaya başlıyor.

Bankalar dünden itibaren reel sektöre açtığı rotatif (değişken faizli) kredilerde faiz artırımına giderken, konut başta olmak üzere tüketici kredilerine de zam hazırlığı var. Faiz artırımları sanayiciler için yıllık bazda 0.70 puanı buluyor. Daha iki hafta öncesine kadar yüzde 6.5 faizle rotatif kredi bulabilen şirketler için bu oran, dün itibariyle yüzde 7-7.20 aralığına yükseldi.

Tabii bu oranlar kredibilitesi yüksek şirketler için. KOBİ’ler gibi zaten daha yüksek faizle borçlanan şirketlerin borçlanma oranlarında daha keskin yükseliş örneklerine rastlanabilir.

Diğer taraftan yüzde 0.65’e kadar inen konut kredisi faiz oranları hafta başından itibaren 0.70-0.75 arasına çıkması bekleniyor. Halen yüzde 0.65 olan en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 0.70’e çıkması durumunda tüketiciye fatura yıllık bazda 0.6 puanı buluyor.

Kredi Faiz Oranları Artıyor

O yüzden yeni kredi almak ya da mevcut kredisini yapılandırmak isteyenler haftanın son iki gününü değerlendirebilir. Tabii, bankaların yükselişin hemen öncesinde düşük kredi oranlardan kolayca kredi vereceklerini ya da yapılandırmaya razı olacaklarını söylemek zor. Kredi faiz oranları artıyor ama tek neden Gezi olayları mı? Elbette hayır. ABD’de sonbahardan itibaren faizlerin yükseleceği spekülasyonları... Ve Merkez Bankası’nın geçen Cuma dolardaki birkaç kuruşluk spekülasyona teslim olup, parasal sıkılaştırma kararı alması da kredi faizlerindeki yükselişte etkili oldu. Ana borç verici Merkez Bankası’nın piyasadaki para arzını azaltması, öncelikle mevduat faizlerini yükseltti. Mevduat oranları Pazartesi yüzde 6.50’den yüzde 6.80’e kadar yükseldi. Hatta yüzde 7’nin üstü konuşulmaya başladı.

Kaynak: Taraf