Konut Kredisi Faiz Oranları Dünya Genelinde Arttı

23/10/2018

Konut kredisi faiz oranları ABD’de son 10 yılın en yüksek seviyesinde seyrediyor. Türkiye’de konut kredisi faiz oranları rekor seviyelerde. Bugün ise bir haber de Rusya’dan geldi. Rusya’da da konut kredisi faiz oranları attı.

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, konut kredisi yıllık minimum faiz oranlarını %8,6'dan 9,2'ye yükseltti.

Sberbank geçtiğimiz günlerde de ihtiyaç kredisi minimum faiz oranını yüzde 1-2 puan artırarak 12,9-19,9'a yükseltmişti. Şimdi de konut kredisi yıllık minimum faiz oranlarını %8,6'dan 9,2'ye yükseltti. İnşaat halindeki konutlar için kredi faiz oranı ise 0,4 puan artırılarak yıllık %7,5 yapıldı. Yeni konut kredisi faiz oranları 22 Ekim tarihinden itibaren geçerli olacak.

ABD’de ise National Association of Realtors'ın (NAR) dün açıklanan raporuna göre, ülkede ikinci el konut satışları, eylülde bir önceki aya kıyasla %3,4 gerileyerek 5 milyon 150 bin oldu. Kasım 2015’ten bu yana en düşük seviyesini kaydeden satışlara ilişkin beklenti 5 milyon 290 bin olarak belirlenmişti.

Son 6 aydır düşüş eğilimini sürdüren satışlar, eylülde geçen yılın aynı dönemine kıyasla da %4,1 azaldı. Satışların azalmasında konut kredisi faiz oranlarında yaşanan artışın etkili olduğu öngörülüyor.

NAR Başekonomist Lawrence Yun, konuya ilişkin değerlendirmesinde, konut satışlarının faizlerdeki yükseliş nedeniyle arttığını belirterek, "İkinci el konut satışları, eylülde Kasım 2015’ten bu yana en düşük seviyeye geriledi. Son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkan konut kredisi faizleri tüketicilerin ev alımlarıyla ilgili hızlı karar almasını engelliyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de de durum benzer şekilde. TÜİK’in Eylül ayı verilerine göre konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre %9,2 oranında azalarak 127 bin 327 olduğunu açıkladı. Bu düşüş konut kredisi kullanılarak yapılan satışlarda ise %72 oranında oldu.

Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalamasının %2.67 olduğu Ekim ayında da düşüşün devam etmesi tahmin ediliyor.

Kaynak: KrediPazarı