Konut Kredisi Faiz Oranları Düşmeye Devam Edecek mi?

30/01/2019

Konut kredisi faiz oranları son haftalarda hızla düşüş gösteriyor. Peki konut kredisi faiz oranlarındaki düşüş devam edecek mi?

Geçtiğimiz yılın ikinci yarısından sonra döviz kurunda yaşanan yükselişi takip eden konut kredisi faiz oranları %3 üzerine çıkarak rekor seviyelere ulaştı. Döviz kurunda yaşanan düşüşler ve sıkı ekonomik politikalara bağlı olarak 2018 Ekim ayından sonra düşüş trendine giren konut kredisi faiz oranları 2019 itibariyle düşüşünü hızlandırdı. Konut kredisi faiz oranları ortalaması son dört aylık dönemde %2.68 seviyesinden güncel olarak %2.19 seviyesine inerek yaklaşık %0.50 puanlık düşüş gösterdi.

2019 İlk Çeyreğinde Konut Kredisi Faiz Oranları Düşer mi?

2019’un ilk haftalarında hızlanan konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün ilk çeyrek boyunca devam etmesi tahmin edilse de büyük bir faiz indiriminin gerçekleşmesi beklenmiyor.

Konut kredisi faizlerinde ciddi bir düşüş için gözler Merkez Bankasının Para Politikası faizlerine çevrildi. Mart ayında toplanacak olan Para Politikası Kurulu’nun Haftalık Repo Faizlerini şu anki %24 seviyesinden aşağıya çekmeden kredi faiz oranlarında büyük indirimler beklenmiyor.

Merkez İndirim Uygular mı?

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Ocak ayında gerçekleştirdiği toplantıda sıkı duruş mesajı verdi. Uzmanların tahminlerine göre yerel seçimler öncesinde ekonomik göstergeler tam anlamı ile olumlu olmadan faiz indirimi beklenmiyor.

2019’da dünya genelinde yaşanan ekonomik riskler tüm ülkeleri daha sıkı para politikalarına yönlendiriyor. İlerleyen günlerde FED’in faiz arttırım kararı, İngiltere’nin anlaşmalı ya da anlaşmasız Brexit kararı, ABD-Çin ticari gerilimleri takip edilecek. Döviz kurunda yaşanacak olası riskler göz önünde bulundurulduğunda Merkez Bankası’nın en erken Haziran toplantısında faiz indirim kararı uygulaması bekleniyor.

Bu durumda konut kredisi faiz oranlarında ciddi oranda düşüşlerin ancak 2019’un ikinci yarısından sonra gerçekleşeceği anlamına geliyor.

İndirimler İkinci Yarıdan Sonra Olabilir mi?

2019 boyunca küresel olarak kredi koşullarının zayıflaması tahmin ediliyor. Küresel olarak yavaşlayan büyümeye, yükselen fonlama maliyetlerine, sıkılaşan likiditeye ve artan risklere bağlı olarak 2019 yılında bankaların kredi kullanım iştahının azalması varsayılıyor.

YEP programındaki büyüme tahminlerinin ilk yarıda gerçekleşmesi ve Merkez Bankası’nın faiz indirimine gitmesi durumunda Türk Bankacılık sisteminin aktifleri göz önünde bulundurularak konut kredisi faiz oranlarının psikolojik seviyelere yaklaşacağı ve kredi kullandırımının yavaşlamayacağı beklentisi hakim.

KrediPazari.com’un edindiği bilgilere göre, konut kredisi faiz oranlarında güncel olarak en alt %1.81, en üst %2.8 seviyesinde. Konut kredisi hesaplama yapıldığında 100 bin TL’lik konut kredisinin toplam geri ödemesi en düşük 244 bin TL’ye karşılık geliyor.

Kaynak: KrediPazarı