Konut Kredisi Faiz Oranları Düşüşünü Sürdürecek mi?

08/02/2019

Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüş son günlerde hızlanmaya başlasada tüketicinin beklediği seviyelere kadar inmedi. Konut kredisi faizleri ne zaman psikolojik seviyelere gerileyecek?

Ekonomistler 2019 yılı değerlendirmelerinde ekonomik dengelenme sürecini değerlendirerek olası ekonomik yükselişin ve ciddi faiz indirimlerinin ancak yılın ikinci yarısı sonrasında gerçekleşeceğini öngördü.

Türkiye ekonomisindeki yeniden dengelenme sürecinde, düşen cari işlemler açığı ve yılın ikinci yarısında gerilemesi beklenen enflasyonun, yapısal reformların hayata geçirilebileceği bir alan yaratacağına değinen ekonomistler, 31 Mart sonrası 4,5 yıllık seçimsiz sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ekonomistler, yurt içi gelişmelerden çok küresel ekonomideki yavaşlama ve ticarete ilişkin risklerin Türkiye'nin 2019'daki en önemli zorlukları olacağını belirterek, ABD ile Çin arasındaki ticaret gelişmeleri, Brexit süreci ve ABD Merkez Bankasının (Fed) politikalarının yıl boyunca gündemi meşgul edeceğini ifade etti.

Türkiye'nin 2018'de rekor düzeye yükselen ihracatının, yeni yıla da güçlü başladığını belirten ekonomistler, en önemli ticaret partnerlerinin başında gelen Avrupa ülkelerindeki yavaşlama sinyalleri ve döviz kurlarındaki gerilemenin bu anlamda sınırlayıcı rolü olacağını vurguladı.

Ekonomistler, Türkiye'nin rekabet avantajı yaratabilecek ve karşılaştırmalı üstünlük sağlayabileceği sektörlerde sağlanacak teşviklerle ihracatın önündeki zorlukları aşabileceğini kaydederek, böylece özellikle yılın ikinci yarısında ekonominin "yeniden yükseliş" patikasına gireceğini söyledi.

Faiz oranlarının özelliklede konut kredisi gibi uzun vadeli kredilerde faizlerin ciddi düşüşler göstermesi için ekonominin yeniden yükseliş göstermesi ve güven vermesi gerekiyor. Beklentiler gerçekleştiği takdirde Merkez Bankası'nın Para Politikası Kurulu’nun Haziran gerçekleşecek toplantısında önemli ölçüde faiz indirimine gitmesi ve bankalarında buna bağlı olarak faiz oranlarında ciddi düşüşler gerçekleştirmesi bekleniyor.

Kaynak: KrediPazarı