Konut Kredisi Faiz Oranları için Kritik Gün

06/03/2019

Merkez Bankası bugün Para Politikası Faizlerini açıklayacak. 2018 Eylül ayında %24 seviyesine ulaşan repo faizleri düşecek mi? Konut kredisi faiz oranları nasıl etkilenecek?

Merkez Bankası 13 Eylül 2018’de toplanan Para Politikası Toplantısında Repo faizlerini %24 seviyesine çıkardı. Ardından tüm bankaların konut kredisi faiz oranları hızla yükseldi. Politika faizlerinde altı aylık süreçte değişiklik olmasa da piyasa koşulları karşısında bankalar konut kredisi faiz oranlarını düşürmeye başladı.

2018’in Ekim ayından sonra düşüş trendine giren konut kredisi faiz oranlarında indirimler özellikle Şubat ayında hız kazandı. Mart ayına gelindiğinde ise kamu bankaları bir bir kampanyalarını açıklayarak konut kredisi faiz oranlarını ciddi oranda düşürdü.

2018 Ekim ortasında %2.68 seviyesinde olan konut kredisi faiz oranları ortalaması 2019 Şubat ortasında %2’nin altına, güncel olarak ise %1.88 seviyesine kadar geriledi. Bankaların en düşük tabela konut kredisi faiz oranı ise %1.23’e düştü.

Ekonominin 2018’in üçüncü çeyreğine oranla iyileşme göstermesi üzerine bankaların konut kredisi faiz oranları düşüş göstermeye başladı. Ekonomik dengelerin Merkez Bankası faiz kararını nasıl etkileyeceği ise bugün görülecek.

Konut Kredileri Karardan Nasıl Etkilenir?

Konut kredileri faiz oranları Merkez Bankası’nın para politikası faizlerinden etkilenen bir yapıdadır. Konut kredisi faiz oranları son haftalarda düşüş göstermiş olsa da Merkez Bankası faizleri mevcut durumda olduğu sürece konut kredisi faizlerinin daha fazla düşmesi uzmanlarca zor olarak yorumlanıyor.

Ekonomistlerin tahminlerine göre iki olası karar bekleniyor. Büyük çoğunluğun beklentisi ekonomik göstergeler net bir biçimde düzelmeden Merkez Bankası’nın politika faizlerini değiştirmeyeceği yönünde olup bugün gerçekleşecek Mart ayı toplantısında faiz indirimi yapılmaması yönünde.

Diğer beklenti ise düşük ihtimalli olsa da politika faizlerinin düşürülmesi yönünde. Eğer bu beklenti gerçekleşirse bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirim yapması daha kolaylaşmış olacak. Fakat buradaki tehlike düşen repo faizleri, doların ve kurların yükselmesine neden olarak yeniden dolaylı olarak konut kredisi faiz oranlarında baskıya neden olup konut kredisi faizlerini yükselebilir.

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre güncel olarak en düşük tabela konut konut kredisi faiz oranı olan %1.23 üzerinden 100.000 TL tutarlı 5 yıl vadeli konut kredisi için konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık taksitler 2.350 TL, toplam geri ödeme ise 142.000 TL oluyor.

Kaynak: KrediPazarı