Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Zaman Düşer?

25/07/2018

Dün toplanan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu piyasalardaki büyük beklentiye rağmen faiz arttırımı kararı açıklamadı. Hükümetin faize karşı savaşı resmen başladı. Peki, konut kredisi faiz oranları ne zaman düşer?

Ev sahibi olmak için konut kredisi çekmek için bekleyen kişilerin büyük mağduriyet yaşamasına neden olan konut kredisi faiz oranlarındaki artış ne yazık ki sürüyor. Özellikle de son dönemde dolarla mücadele konusunda Merkez Bankası tarafından faiz arttırma kararı alınmasının bu artışta büyük bir payı bulunuyor.

Merkez Bankası Faizleri Sabitledi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu Toplantısı dün yapıldı. Yapılan toplantıda piyasanın beklentisi faiz artırma kararı verilmesiydi. Ancak Merkez Bankası beklentilerin aksine faiz artırımı yapmadı ve faizleri sabit tutma kararı aldığını duyurdu.

Merkez Bankası tarafından dün beklendiği gibi faiz artırma kararı alınsaydı bugün konut kredisi başta olmak üzere ihtiyaç kredisi ve taşıt kredisi fazi oranları için de bankalar güncelleme yapacak ve kredi faiz oranlarını arttırma kararı aldıklarını duyuracaklardı. Ancak Merkez Bankası faiz oranlarını sabitlediği için böyle bir gelişme yaşanmadı.

Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Zaman Düşer?

Ne yazık ki mevcut durumda ve koşullar altında bankaların kesinlikle bir kredi faiz indirimi yapması beklenmiyor. Bankaların konut kredisi indirimi yapması için kredi maliyetlerinin düşmesi gerekiyor. Yine şu anda son derece yüksek olan mevduat faiz oranları düşmeden böyle bir indirim yapılması mümkün görünmüyor.

Ancak mağdur olan vatandaşlardan gelen yoğun tepkiler ve inşaat sektöründeki konut satış rakamlarının hızla düşmesi nedeni ile hükümetin yeniden kamu bankalarını devreye sokarak konut kredisi indirimi yapması bekleniyor. Hatırlanacağı üzere daha önce Başkan Erdoğan tarafından bugünlerde olduğu gibi bankalara defalarca konut kredisi indirimi çağrısı yapılmış, özel bankalar konut kredisi faiz oranları için indirim yapmayınca kamu bankaları devreye sokularak konut kredisi faiz indirimi kampanyası başlatılmıştı. Yapılan Merkez Bankası hamlesi içinde "konut kredisi indirimi için ilk adım atıldı" açıklamaları yapıldı.

Kaynak: emlak365