Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Zaman Düşmeye Başlayacak?

26/07/2019

Merkez Bankası’nın para politikası faizlerini indirmesi ve döviz kurunun da gerilemeye başlamasına rağmen bankaların konut kredisi faiz oranlarında düşüş gözlenmedi. Konut kredisi faizleri ne zaman düşmeye başlayacak?

Merkez Bankası'nın (TCMB) dün 425 baz puanlık faiz indiriminin ardından dolar kuru her iki yönlü sert dalgalandıktan sonra haftanın son işlem günü aşağı yönlü seyir izliyor. Euro ise ECB açıklamaları sonrası sert düşüşte.

Merkez Bankası (TCMB) dün politika faizini 4.5 yıl aranın ardından 425 baz puan indirdi. Dalgalı bir seyrin ardından kur faiz indirimi öncesindeki 5.70'li seviyelerin altına inerek 4.63 seviyelerinde dengelendi.

Bugün de güne 5.70 civarında işlem gören dolar/TL Erdoğan'ın açıklamaları öncesi 5.68 seviyesinde işlem görüyordu. Açıklamalarda yapılan kademeli faiz indirimi vurgusundan sonra kur son saatlerde 5.63 düzeyinde denge buldu.

Euro ise Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) politika faizlerinde değişime gitmeyerek ilerleyen aylarda indirim sinyalleri vermesi üzerine düşmeye başladı. Euro son saatlerde 6.28’den işlem görüyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Erdoğan'ın çağrısındaki kademeli söylemi, 425 baz puanlık indirimin daha düşük belki 100 baz puanlık indirimlerle devamına yönelik bir çağrı.Çağrının aynı boyutta indirimleri içermiyor olması piyasa beklentileriyle uyumlu. Bu nedenle kurda sınırlı da olsa bir iyimserlik görüyoruz. TL bugün gelişmekte olan ülke para birimleri arasında pozitif ayrışıyor" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün yaptığı konuşmada %24 faizin yüksek olduğunu savunduklarını ama bunu TCMB eski başkanlarına ulaştırmadıklarını belirterek, "oyalandık" dedi.

Dün gerçekleştirilen faiz indirimini piyasanın da gayet normal karşıladığına dikkat çeken Erdoğan, "Olması gereken zaten buydu... Bu bile yeterli değil, yıl sonuna kadar bunu kademeli şekilde devamı gelir. Bunu usturuplu şekilde indireceğiz ki, faiz düştükçe enflasyon düşer" ifadelerini aktardı.

Döviz kurunda yaşanan gerileme ve repo faizlerinde oluşan 425 puanlık geri çekiliş sonrasında bankaların likiditeye ulaşım ve kredi maliyetleri düşüş gösterdi. Buna rağmen bankaların konut kredisi faizlerinde düşüş hereketi başlamadı. Bankaların konut kredi faiz oranlarının gelişmeler karşısında yeni haftadan itibaren güncellenmesi bekleniyor.

Kaynak: KrediPazarı