Konut Kredisi Faiz Oranları Ne Zaman Düşüyor?

18/07/2018

Hazine Bakanı Albayrak’ın dün bankalarla bir araya gelmesi sonrası vatandaş umutla konut kredisi faiz oranlarının düşmesini bekliyor. Peki konut kredisi faiz oranları ne zaman düşecek.

Hatırlanacağı üzere 10 Mayıs’ta Ziraat Bankası öncülüğünde başlayan konut kredisi faiz indirimi kampanyası kapsamında Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank %0.98 faiz oranı ile konut kredisi kullandırdı. 10 Mayıs’tan 2 Temmuz’a kadar yaklaşık iki ay süren konut kredisi faiz indirimi kampanyası sıkışmış durumda olan konut sektörünün bir nebze rahatlamasında, elde biriken konut stokunun azalmasına, piyasaların hareketlenmesine ve ev sahibi olmak isteyen vatandaşın uygun fiyattan konut sahibi olmasına olanak sağladı. Mart ve Nisan aylarında büyük bir iniş sergileyen konut satış indeksleri kampanyanın da etkisi ile Mayıs ve Haziran tekrar yükseliş göstererek geçmiş yılların rekor seviyesine ulaştı.

Konut sahibi olmak isteyen vatandaşı da bankaları da konut sektörünü de memnun eden konut kredisi faiz indirimi uygulaması 2 Temmuzda son buldu. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank tarafından %0.98 olarak uygulanan konut kredisi faiz oranları 2 Temmuz’da bir anda yükselerek en düşük olarak Ziraat Bankasının uyguladığı %1.25 oranına ulaştı. Emlakçılara kapora veren, bankalara başvurup işlem için bekleyen, projeler yada ev sahipleri ile anlaşıp kredi çekmek üzere olan vatandaş bir anda mağdur oldu.

10 Mayıs’tan itibaren başlayan konut kredisi faiz indirimi kapsamında kamu bankalarından 100.000 TL konut kredisini 120 ay vadeli olarak %0.98 kullanan vatandaş üzerinden konut kredisi hesaplaması yapıldığında aylık ödeme tutarı 1421 TL toplam geri ödemesi ise 170.520 TL’ye denk geliyordu.

2 Temmuz’da konut kredisi faiz indirimi kampanyasının bitmesi ile 10 Temmuza kadar geçen süreçte 100.00 TL konut kredisini 120 ay vade ile en düşük faiz oranı olan %1.25’den çeken tüketici üzerinden konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık ödeme miktarı 1.613 TL toplam geri ödemesi ise 193.560 TL’ye varıyordu.

Bu süreçte 100.000 TL’lik konut kredisinde 23.040 TL zarar eden vatandaş konut kredisi faiz oranları tekrar indirime girer diye beklerken 10 Temmuz itibari ile konut kredisi faiz oranlarına bir artış daha geldi. Son artış sonrası en düşük konut kredisi faiz oranı %1.38 oldu.

Güncel olarak birçok bankada %2’yi geçen faiz oranları uygulanırken en düşük konut kredisi faiz oranını Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank %1.38 ile kullandırıyor. Bankaların güncel olarak konut kredisi faiz oranı ortalamaları %1.70 seviyesine ulaşmış durumda.

10 Temmuz itibari ile ikinci konut kredisi faiz artışı sonrası 100.000 TL konut kredisini 120 ay vade ile güncel en düşük faiz oranı olan %1.38’den kullanan vatandaş üzerinden konut kredisi hesaplama yapıldığında aylık ödemesi 1.710 TL, toplam geri ödemesi ise 205.200 TL oluyor.

Konut kredisi faiz indirimini kaçırıp güncel olarak en düşük konut kredisi faizinden kredi kullanan vatandaş 100.000 TL konut kredisi için 34.600 TL fazladan ödeme yapıyor.

Konut Kredisi Faizleri Ne Zaman İnecek?

Konut kredisi faiz oranlarının düşeceğine ilişkin ilk müjdeyi geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan bilirmişti. Sadece kamu değil özel bankaların da içinde olduğu bir konut kredisi faiz indiriminin yaşanacağını belirtmişti.

Dün Hazine Bakanı Albayrak bankalarla görüştü. Görüşmeden sonra konut kredisi faiz oranlarının kısa süre içerisinde düşmesi tahmin ediliyor. Resmi bir açıklama olmasa da sektörün tahminleri kısa süre içerisinde konut kredisi faiz oranlarında indirime gidileceği yönünde.

Kaynak: KrediPazarı