Konut Kredisi Faiz Oranları Son 5 Ayın En Düşük Seviyesinde

06/02/2019

Konut kredisi faiz oranları son beş ayın en düşük seviyesine ulaştı. Bankaların güncel konut kredisi faiz oranları %1.68’e kadar geriledi.

Konut kredisi faiz oranları 2018 Ekim ayından itibaren düşüş trendine girdi. Faiz oranlarında yaşanan düşüş ivmesi döviz kurunun da düşmesi ile hızlandı. Şubat ayının ilk haftasında 8 banka konut kredisi faiz oranlarında indirime gitti.

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre bankaların güncel konut kredisi faiz oranları ortalaması %2.10’ye geriledi. Bu oran 2018 Ağustos ayından sonra görülen en düşük seviye oldu. Güncel konut kredisi faiz oranları %1.68’e kadar düştü. Bu seviye ise 2018 Eylül ayından sonra beş aylık dönemde görülen en düşük oran oldu. En yüksek konut kredisi faiz oranı ise %2.7.

5 yıl vadeli %1.68 faiz oranı ile 100.000 TL konut kredisi için konut kredisi hesaplama yapıldığında kredinin aylık ödeme tutarı 2.650 TL oluyor. 5 yıl vade sonunda yapılan toplam geri ödeme miktarı ise 159 bin TL’ye karşılık geliyor. 100.000 TL’lik konut kredisinde faiz ödemesi sadece 59.000 TL oluyor.

Son haftalarda konut kredisi faiz oranlarında yaşanan düşüşün uzun aylardır konut alımını erteleyen vatandaşı harekete geçirmesi bekleniyor. Sektör uzmanları konut alacak vatandaşların faiz oranlarını hızla değerlendirmesi gerektiğini belirterek konut maliyetlerinin %60’ın üzerinde arttığını ve bu dönemde maliyet artışlarının henüz konut fiyatlarına yansımadığını bildiriyor.

Son yılların verileri konut kredisi ve konut fiyat endeksleri değerlendirildiğinde konut kredisi faiz oranları ile konut fiyatlarının ters orantılı hareket ettiği net şekilde görünüyor. 2018 Ağustos ayından itibaren artan konut maliyetlerine karşın konut fiyatlarında ciddi bir yükseliş yaşanmadı. Konut kredisi faiz oranları psikolojik seviyelere yaklaşmışken konut fiyatlarının artış öncesi son zamanlarını değerlendirmek faydalı olacaktır.

Kaynak: KrediPazarı