Konut Kredisi Faiz Oranlarına İndirim Gelecek mi?

15/10/2018

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın geçtiğimiz hafta Yeni Ekonomi programı kapsamında bankaların faiz oranlarında indirime gideceğini açıklaması üzerine konut kredisi faiz oranlarında yaşanacak olası indirim merakla bekleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı yeni ekonomi programı çerçevesinde orta ve uzun vadeli programları arasında yer alan banka faizleri için çalışmalar yapılmaya devam ediyor. İnşaat sektöründe meydana gelen bu zor günlerde bankaların konut kredisi faizlerini düşürmesi kesin gözüyle bakılıyor.

Geçtiğimiz hafta açıklamalarda bulunan Bakan Albayrak bankaların şirketler için uyguladığı yüksek faizli krediler için %10 indirim yapacağını açıklamış ve iş dünyası bu konuda çok olumlu görüşler bildirmişti. Bankaların işletmeler için yapmış olduğu indirim kampanyası doğrudan tüketicilerin kullandığı konut kredileri için geçerli olacak.

İnşaat sektöründe faaliyet gösteren firmalar bankalardan kullanmış oldukları oldukları kredilerden yapılacak indirim ile konut satışlarında ki giderlerini azaltmak ve maliyetlerini aşağı çekerek daha fazla müşteriye ev satma için çaba gösterecek. Bu konuda gayrimenkul sektöründe kendi bünyelerinde yapmış oldukları vade ve taksit seçeneklerini arttırarak insanların daha rahat şekilde konut sahibi olmasının önünü açacak.

Bankaların konut kredi faizleri ortalama %2,60 seviyelerinde olup 200 bin konut kredisi kullanan bir tüketici konut kredisi hesaplama yapıldığında 700 bin tl gibi bir rakamla karşı karşıya kalıyordu. Konut kredisi veren bankalar içerisinde şu ana kadar en uygun faiz oranı veren bankalar arasında kamu bankaları gösterilebilir. Kamu bankalarında on yıl 120 ay vadede konut kredisi faizleri %1,98 ile hesaplanırken özel bankalarda bu rakam %3 üzeri seviyelerine ulaşmış durumda.

Konut kredisi faizlerinin yüksek olması sebebi ile vatandaşın konut kredisi kullanmak ve yeni bir ev alma hayali artık deyim yerindeyse başka bahara kalmış gibi görünüyor. Yeni haftada özellikle konut kredisi faizleri ile alakalı olarak kamu bankalarının ve bunlar içerisinde özellikle konut kredisi faizleri en düşük seviyede tutan Ziraat Bankasının faiz oranlarını revize etmesi bekleniyor.

Ekonomik anlamda yapılan tüm kampanyalar ile bankaların konut kredisi faizlerini en kısa zamanda revize edeceği ve vatandaşın yüzünü güldüreceği bir haber merakla bekleniyor. Konut kredisi faizlerinin yanında konut alacak vatandaşların gerekli kurumlara yapacakları harç ve vergilerde indirim yapılması gündemde. Bankaların aldığı dosya masraflarından tutun da tapu harçlarına kadar bir çok kalemde indirim yapılması şu an gündemde.

Kaynak: boxerdergisi