Konut Kredisi Faiz Oranlarına Rekor Artış

13/08/2018

13 Ağustos ile başladığımız hafta itibari ile kamu bankaları dahil hemen her banka konut kredisi faiz oranlarında rekor derecede artışa gitti. Bankaların konut kredisi faiz oranları ortalaması %2’ye ulaştı

10 Mayıs’ta Ziraat Bankası’nın öncülüğünde başlayan kamu bankalarının uyguladığı %0.98’lik konut kredisi indirimi 2 Temmuz itibari ile son son buldu. 2 Temmuzda kamu bankalarının uyguladığı konut kredisi faiz indirimi kampanyasının bitmesi ile konut kredisi faiz oranları hızla artış göstermeye başladı. Hemen her hafta yaşanan konut kredisi faiz oranlarındaki artış dövizdeki dalgalanma sonucu iyice arttı. Bankaların konut kredisi faiz oranı ortalamaları %2 seviyesine ulaştı.

13 Ağustos ile başlayan hafta itibari ile hemen her banka konut kredisi faiz oranlarında güncellemeye giderek faiz oranlarını yükseltti. Uzun süredir konut kredisi faiz oranlarını değiştirmeyen kamu bankaları da artan maliyetlere dayanamayarak artışa gitti.

Uzun süredir en düşük faizli konut kredilerini kullandıran kamu bankaları faiz oranlarını artırarak özel bankaların üzerinde faiz oranı uygulamaya başladı. Ziraat Bankası konut kredisi faiz oranını %1.38’den %1,67 oranına taşıdı. Halk Bankası da %1.38’lik konut kredisi faiz oranını %1.68 seviyesine taşıdı.

Bankaların uyguladığı konut kredileri faiz oranlarının ortalaması %2 seviyesine ulaşmışken en düşük faizli konut kredisini an itibari ile Türkiye Finans %1.56 faiz oranı ile kullandırıyor. En yüksek konut kredisi faiz oranı ise Garanti Bankası ve HSBC'nin uyguladığı %2.40 seviyesinde.

Bankalar içerisinde bulunduğumuz hafta itibari ile konut kredisi faiz oranlarına rekor düzeyde artış yaptı. Dövizdeki artış bankaları da vurdu. Döviz fiyatlarında düşüş yaşanmadan bankaların konut kredisi faizlerinde indirime gitmesi ön görünmüyor.

Kaynak: KrediPazarı