Konut Kredisi Faiz Oranlarında Düşüş Devam Edecek

19/11/2018

Konut sahibi olmak isteyenleri zorlayan yüksek konut kredisi faiz oranları düşüyor. Uzmanlar, bu hafta %2'nin altını gören faiz oranlarının önümüzdeki hafta da düşmeye devam edeceğini tahmin ediyor.

Konuta erişimde tüketicinin son aylarda en büyük sıkıntısı olan yüksek konut kredisi faiz oranları düşüş trendinde. Özellikle 120 ay (10 yıl) vade seçeneğinde %3’ün üzerine çıkarak %3.5’u gören faiz oranları birçok banka tarafından %2’nin altına indi. Yeni haftada düşüşün devam etmesi, bankaların büyük çoğunluğunda konut kredisi faiz oranlarının düşmesi bekleniyor.

Buna göre, mevcut durumda en düşük konut kredisi faiz oranı %1.91 iken, yine bankalarda %1.97 ve 1.98 faiz oranlarıyla konut kredisi çekmek de mümkün. Bu oran 100 bin lira ve 300 bin lira arasında çekilmek istenen kredi tutarına göre bir değişiklik göstermiyor.

Özel Bankalar Öne Geçti

Geçtiğimiz aylarda en düşük konut kredisi faiz oranı %1.98 olarak uygulanıyordu. Düşen faiz oranlarında çeşitli konut kampanyalarında öncülük eden kamu bankalarının ardından bu sefer özel bankalar öne geçti. Düşük konut kredisi faiz oranlarını uygulayan bankaların çoğunu özel bankalar oluştururken, bu hafta kamu bankalarının önemli bir atak yapması bekleniyor.

Düşmesi Tahmin Ediliyor

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, ortaya çıkan tüm verilerin konut alımını desteklediğini vurgularken, mevcut veriler ışığında %1.7’ye gelmesini bekledikleri konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşün çok değerli olduğunu söyledi.

Durbakayım, “Hükümet tarafından sektöre ve konut alıcısına yönelik önemli mesajlar gelmeye devam ediyor. Dövizin düşüşü hızlandı. Mevduat faizleri düşüyor. Bireysel kredilerde düzelme var. Tüm kötü günleri geride bırakıyoruz. Ben şu derim; Türkiye’de krizlerin ömrü 6 aydır. Artık iyiye gidiyoruz. İnsanımız zaten konuta güvenmeye devam ediyor. Konut kredilerinin daha da düştüğünü göreceğiz” diye konuştu.

Düşüş Trendi Devam Edecek

Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin ise konut talebinin konut kredisi faiz oranlarına çok duyarlı olduğunu anlatırken, faiz oranlarında düşüş trendinin süreceğini dile getirdi. Yetgin, “Geliştiriciler bu dönemde konut satışlarını sürdürebilmek için senetli satışlara yöneldi. Satışlar genel olarak peşin satış ve senetli satışa döndü. Ama ideali bu değil. Sektörün finansmanı için kredili satış önemli. Hükümet tarafından tedbirler hükümet tarafından da alınıyor. Bunun iyi işaretlerini görmek çok sevindirici. Gayrimenkul sektörü ekonomimiz için lokomotif bir sektör yanı sıra kentsel dönüşüm sorunu var, konut ihtiyacı sürüyor. Faiz oranlarının düşmesi trendinin devam etmesi bekleniyor” dedi.

Talep Erteleniyor

Konut sahibi olmak isteyenler son dönemde konut alım talebini erteliyordu. Son veriler de bankaların kredi faizi oranlarının konut alımı üzerindeki etkisini bir kez daha açığa çıkardı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye genelinde eylül ayında 127 bin 327 konut satışı gerçekleştirildi. Eylül ayında banka kredili satışlar olarak bilinen ipotekli konut satışları ise geçen yılın aynı ayına göre %72 azalarak 11 bin 330’a geriledi. Yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle uzun süredir azalışını sürdüren ipotekli satışlar, eylül ayında dibi görmüş oldu. Eylülde %72 azalan ipotekli satışlar ağustosta ise %67 daralmıştı.

Buna göre, toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı %8.9 olarak belirlendi. Şirketler bünyesinde hayata geçirilen ödeme modelleriyle satışlarda ise artış devam ediyor. Bankalardan konut kredisi çekmek istemeyen vatandaş, mevcut kampanyalara yöneliyor. Bu nedenle ‘diğer konut satışları’ artışını sürdürüyor. Diğer konut satış türünde yapılan konut satışları Eylül’de, yıllık bazda %16.3 artarak 115 bin 997 olarak belirlendi.

Kaynak: Ege Haber