Konut Kredisi Faizleri Aralık Ayında Düşmeye Devam Eder mi?

03/12/2019

Bankaların konut kredisi faiz oranları Ağustos ayından itibaren düşüşünü kesintisiz şekilde hızla sürdürüyor. Peki konut kredisi faiz oranları Aralık ayında da düşmeye devam eder mi?

Merkez Bankası’nın 10 ayın ardından Temmuz ayında gerçekleştirdiği para politikası faiz indirimi ile hızlanan kredi faizlerindeki düşüş ilerleyen aylarda gerçekleşen faiz indirimleri ile hızlanarak devam etti.

Konut kredisi faizlerinin %1’in altına gerilemesi ile konut bekleyen talep açığa çıktı. Kredili konut satışları %500’ün üstünde artış gösterdi. Merkez Bankası’nın Aralık ayı para politikası toplantısı öncesinde tüketici konut kredisi faizlerinin daha da düşüp düşmeyeceğini merak ediyor.

Merkez Bankası’nın Aralık para politikası toplantısına 10 günden daha az süre kaldı. Bu süreçte açıklanan veriler sonrasında piyasalarda faiz indirimlerine devam edilmesi düşüncesi hakim.

Dün yurtiçi piyasalar açısından iki önemli veri olan büyüme rakamları ve imalat PMI endeksleri açıklandı. Verilere göre Türkiye ekonomisi yılın üçüncü çeyreğinde arka arkaya üç çeyrek boyunca yaşanan daralmanın ardından, geçen yılın aynı dönemine göre %0.9 ile beklentilere paralel bir büyüme kaydetti. Büyümenin son çeyrekte artması planlanıyor.

Bir diğer veri ise İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) oldu. Eşik değer olan 50,0’nin üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği anket sonuçlarına göre, ekim ayında 49,0 olarak ölçülen Türkiye İmalat PMI kasımda 49,5’e yükseldi. Böylece eşik değer 50,0’a yaklaşan endeks, sektörün faaliyet koşullarında sınırlı bir yavaşlamaya işaret etti. İmalat sanayi üretimi kasımda çok hafif bir artış gösterdi ve böylece üretimde Nisan 2018’den beri ilk kez artış gerçekleşti.

üHer iki veride de ekonomide yaşanan dengelenme süreci rakamlarla etkisini gösterdi. Piyasalar son olarak bugün açıklanacak Kasım ayı enflasyon oranlarını bekliyor. Enflasyon oranı Kasım ayında da dengeli bir sonuç vermesi durumunda Merkez Bankası’nın faiz indirimlerinde alanının genişlemesi tahmin ediliyor.

Merkez Bankası’nın Aralık ayında da faiz indirimlerine aynı oranda devam etmesi halinde repo faizlerinde yaşanacak indirim bankaların likiditeye ulaşımını kolaylaştırarak faiz oranlarında düşüşe ve kredi koşullarında yumuşamaya müsait bir ortam yaratabilir.

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre en uygun tabela konut kredisi faiz oranı %0.98 seviyesinde yer alıyor. En yüksek konut kredisi faizi ise halen %2.58 seviyesinde. Bankaların tabela konut kredisi faiz oranları ortalaması da %1.36 düzeyinde yer alıyor.

Kaynak: KrediPazari