Konut Kredisi Faizleri Düşecek Konut Talebi Artacak

03/04/2019

Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran seçim sonrası konut sektörünün durumunu yorumlayarak ‘‘4,5 yıllık seçimsiz bir deneme girildi. Belirsizliğin kalkması konut kredisi faizlerini düşürecek ve konut talebi artacak’’ dedi.

2018 Haziran ve 2019 Mart’ta arka arkaya seçime giden Türkiye 4,5 yıllık seçimsiz bir önem içine girdi. Seçim sonrasına ilişkin değerlendirmede bulunan iş dünyası temsilcileri, ekonomide fırsatlarla dolu yeni bir döneme girildiğini söyledi. Engelsiz 4.5 yılın hemen her sektöre pozitif yansıması bekleniyor. Bunlardan biri de hiç kuşkusuz konut sektörü.

Vergi Teşviği Devam Ediyor

İstihdamın da lokomotifi olan konut sektörünü desteklemek için geçtiğimiz günlerde vergi avantajında süre uzatılmıştı. Buna göre; konut satışlarında KDV oranı 31 Aralık 2019’a kadar %18 yerine %8 olarak uygulanacak. Tapu harçlarında daha önce %4’ten 3’e indirilen oran yıl sonuna kadar devam edecek. Örneğin; yıl sonuna kadar 500.000 TL’lik konut alanlar, indirimler sayesinde 50.000’den fazla kar edecek.

Belirsizlik Kalmasıyla Faizler Düşecek

Sektörle ilgili beklentileri ve seçim sonuçlarının yansımalarını değerlendiren Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Seçimlerin sonuçlanması ve sonucun piyasalarca olumlu tepki ile algılanması iş dünyasını rahatlattı. Artık biliyoruz ki 4,5 yıl seçim olmayacak. Belirsizliklerin ortadan kalkması ile konut kredi faizlerinin ve döviz kurlarının düşeceğine inanıyorum" dedi.

Yeni Fırsatlar Doğacak

Kamu bankaları öncülüğünde konut kredisi faizlerinde indirime gidilmişti. Buna göre %1.28 faiz oranı ile kredi sağlanıyor. Bu durumun piyasaya olumlu yansıyacağını ifade eden Başaran, "Benzer uygulamaların diğer bankalara da yayılması halinde konut alacaklar için yeni fırsatların doğacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Döviz Yerine Konut

Dövizin yabancının konut alımına etkisine de değinen Başaran, "Kurların geldiği seviye dolarda 5’li rakamların altına inebilirse yabancıların da konut alma iştahını olumlu yönde etkileyeceğini düşünüyorum. Konut almak yerine elindeki nakidi dövizde ve faizde tutanlar hızlı bir şekilde dövizlerini bozdururlarsa kârlı çıkacaklarını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Emlak Kulisi