Konut Kredisi Faizleri Düşerse Konut Fiyatları Artar

28/05/2019

Satış çözümleri kurucusu Soner Keleş gayrimenkul sektörünün mevcut durumunu değerlendirerek konut fiyatlarının düştüğünü konut kredisi faiz oranlarını düşmesi halinde ise konut fiyatlarının fiyatların artacağını belirtti.

Soner Keleş; son yıllarda hızlı artış gösteren yabancıya konut satışı ile birlikte konut pazarlama yöntemlerinin nasıl değişeceğini değerlendirdi.

Ülkemizde yaşanan ekonomik daralmadan en çok etkilenen sektörlerden biri de konut satışı piyasaları oldu. Gerek ev almayı düşünenler, gerekse evini satmayı düşünen ev sahipleri sürekli olarak değişen ekonomi karşısında ciddi derecede zorluklar yaşamaya başladılar. Konut kredi faiz oranlarının yükselişi hem evini satmak isteyenler hem de ev sahibi olmak isteyenler için zorlu bir süreç haline geldi.

Hane halkı harcaması içerisinde en büyük paya sahip olan konut satın alınırken de çoğunlukla kredi kullanılarak sahip olunuyor. Uzun süredir yıllık %20 seviyelerinde seyreden konut kredisi faiz oranları konut satışlarındaki azalmanın en önemli sebeplerinden birisidir. Yüksek kredi faizlerine karşı düşen konut fiyatları ise sadece 2.el piyasaları hareketli olarak tutmaktadır. Peşin alımlarda sunulan yüksek indirimler oturum amacıyla konut arayışı içinde olanlar için büyük fırsatlar barındırmaktadır. Ancak buna rağmen bu yılın ilk dört aylık döneminde ipotekli satışlar 68.310 adet azalarak %58.2 düştü. Buna karşılık peşin veya banka dışı finansman kanallarını kullanarak yapılan satışlarda %1 lik artış gerçekleşti. Konut satışlarında azalmanın temel nedeni banka kredili, ipotekli satışlardan kaynaklandı. Döviz kurunun dalgalandığı, mevduat faizlerin yükseldiği ortamda düşen konut fiyatları ise satın alma teşviki için yeterli olmadı.

Diğer taraftan sıfır faizden sıfır peşinata, uzun vadeden toplu indirime, taksit ertelemeden kuru sabitlemeye kadar birçok farklı kampanyayı devreye sokan gayrimenkul firmaları, bir yandan küçük ve cazip fiyatlı dairelere yönelik oluşan talebi diğer konut tiplerine kaydırmaya çalışırken, diğer yandan da hiç peşinatsız, uzun vadeli kampanyalarla, baharla birlikte oluşan talebi kendi projelerine çekmenin hesaplarını yapıyor. Bu da, konut sahibi olmak isteyenler için kaçırılmayacak fırsatlar yaratıyor.

Önümüzdeki dönemde konut kredisi oranları ve mevduat faizlerinin düşme eğilimine girmeye başlaması ile birlikte sektör tekrar hareketlenecektir. Ancak faizler düşmeye başladığı andan itibaren bu seferde talep artacak ve artan inşaat maliyetleri ile birlikte fiyatlar tekrar yükselmeye başlayabilir. Konut kredisi faizleri biraz daha düşsün diye beklerken, bu kez konut fiyatları yukarı çıkacağı için zararlı çıkma ihtimali olabilir. Dolayısıyla ev almak isteyen burada karar vermeli; fiyatlar henüz yükselmeden büyük indirimlerden yararlanarak vakit kaybetmeden konut sahibi olmak mı ya da kredi faizlerinin biraz daha inmesini bekleyerek düşük taksitler ile ev almak mı? Aslında her iki durumda da satın alma bütçesini, ödeme planını ve toplam maliyeti iyi belirleyerek harekete geçmekte fayda var.

Kaynak: Emlak Kulisi