Konut Kredisi Faizleri Düşmeye Devam Edecek mi?

15/05/2012

Konut Kredisi Faizleri Düşmeye Devam Edecek mi?

Konut piyasasında, yaz mevsimi yaklaşmasına ve konut kredisi faizlerindeki düşüşe rağmen durgunluk devam ediyor. Piyasayı daha uygun kredi beklentisi ve ödemesi devam eden borçların frenlediğini ileri süren sektör temsilcileri, hazirana umut bağladı.

Emlak sektörü yaz sezonuna durgun başladı. Beklediği satışları şu ana kadar gerçekleştiremeyen sektör temsilcileri, önümüzdeki aydan itibaren işlerin yoluna girmesini bekliyor.

Aydın Emlak’ın sahibi Atilla Demir, her yıl Nisan ve Mayıs aylarından itibaren hareketli bir dönem geçiren emlak piyasasının bu yıl sezona durgun başladığını söyledi. Bankaların konut kredisi faiz oranlarının yüzde 1,02’ye kadar çektiklerini belirten Demir, “Tüketici önceki yıllarda kullanmış olduğu kredileri ödemekle boğuşuyor. Piyasada para dönmüyor. Bu da düşük faizli konut kredisine rağmen işlerin canlanmasını engelliyor” diye konuştu. Konut fiyatlarının bu dönemde oldukça uygun olduğunu ifade eden Demir, “Buna rağmen işler durgun” dedi.

Kirada Artış Yok

Atilla Demir, kira fiyatlarında da bu dönemde önemli bir fiyat artışı olmadığını dile getirdi. Düğün sezonu, memur atamaları ve öğrenci hareketliliğinin kiralık ev talebinde artışa neden olduğunu hatırlatan Demir, söz konusu hareketliliğin bu aydan itibaren gerçekleşmesini beklediklerini anlattı.

Kara Liste Engeli

Elit Emlak Satış Danışmanı Selahattin Katar, konut sektöründe durgun bir dönemin yaşandığını söyledi. Katar, “Banka kredilerindeki düşüşün sektördeki etkisini henüz göremedik. Birçok müşterimiz ev almak için geliyor. Ancak önceki yıllarda kullanmış oldukları krediler, kredi kartı borçları ve girmiş oldukları kara listeler yüzünden bankalardan kredi alamıyorlar. Bu da satışları etkiliyor” dedi.

Faizler Daha da Düşer Beklentisi

Yaman Emlak Müdürü Esra Komanovalı, sektördeki durgunluğun 3-4 aydan bu yana devam ettiğini vurguladı. Tüketicinin konut yatırımı için yüzde 1’e yaklaşan kredi faizlerinin daha da düşmesini beklediğini savunan Komanovalı, “Bu beklenti yatırımların ertelenmesine yol açıyor. Önümüzdeki 2-3 aylık dönemde daha hareketli bir dönem bekliyoruz” diye konuştu.

Bursa Cazibe Merkezi Haline Geldi Sektör Hareketlenecek

Remax Beyaz FH Gayrimenkul Danışmanlığı yetkilisi de, Bursa’da konut tercihlerinde depreme dayanıklı yapılarla depremden sonra yapılan evlerin ön plana çıktığını söyledi. Yeni yatırımlarla Bursa’nın cazibe merkezi haline geldiğini anlatan firma yetkilisi, bu durumun emlak sektörüne büyük katkı sağlayacağının altını çizdi.

Kaynak: Olay