Konut Kredisi Faizleri Düşürülmeli

18/01/2019

Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı İbrahim Apa, konut sektörünün son durumunu yorumlayarak konut üretim maliyetleri karşısında konut kredisi faiz oranlarının indirilmesini ve sektöre kalıcı çözümler getirilmesini talep etti.

Başkan İbrahim Apa, geçtiğimiz yıl yaşanan fiyat artışlarının sektörde bir daralmaya yol açmasına rağmen, Büyükşehir ve İlçe Belediyelerinden alınan ruhsat oranlarına bakıldığına, sektörün üretmekle ilgili kararlılığını ortaya koyduğunu söyledi. Sektörün geçen yıl biraz yavaşlamasına rağmen, yoluna devam etmek için elinden gelen mücadeleyi gösterdiğine dikkat çeken Apa, TÜİK'in açıkladığı istatistiklere bakıldığında da, konut satışlarında ciddi düşüş yaşanmadığını ama bunun sebebinin kurdan kaynaklı fiyat artışlarının satış fiyatlarına yansımaması ve insanların hala konutu güvenli bir yatırım aracı olarak görmesinden kaynaklandığını söyledi. Kısa ve orta vadede mevduat gelirlerinin, konut yatırımdan daha cazip gibi görünse de bunun doğru bir yatırım olmadığının görüleceğini ifade eden Apa, "Eldeki konut stokları bittiğinde, yeni başlayan konut fiyatları da artacak. İmalat fiyatlarında çok ciddi artışlar söz konusu. Hiçbir meslektaşımız maliyeti satışlara yansıtmadı. Bu yansıma gerçekleştiğinde, konuttan elde edilen gelirin, mevduat gelirinden daha cazip olduğunu da hep birlikte göreceğiz" diye konuştu.

Beton Ekonomisi Algısı Yanlış

Yapı sektörünün "beton ekonomisi" tanımlamasıyla değersizleştirilmek istendiğini ancak bu algının kesinlikle doğru olmadığını açıklayan İbrahim Apa rakamlarla örnekler vardı. Apa "Bankaların kullandırdığı toplam kredi büyüklüğü 2.5 trilyon lira dolayında. Yapı sektörünün toplam kredilerden doğrudan aldığı pay ise sadece %3.6 oranında. %3.6'lık bölümü de vatandaşların kullandığı konut kredileri oluşturuyor" dedi. Apa "Konut kredileri toplamı da 193 milyar lira dolayında. Bunun birinci el satışlara tekabül eden bölümü yaklaşık 90 milyar lira tutarında. Özellikle Anadolu'daki bizim gibi sektör temsilcileri, her türlü zorluğu yaşayarak, ülkemize istihdam olarak çok büyük katkılar sağladık. Sektörümüz sadece Ankara ve İstanbul'daki konut üreticisinden ibaret değil, Anadolu'da bu işin yükünü çeken, istihdam yaratan, omuz veren insanlar var. Sadece bizlerin değil, yapımda kullandığımız malzeme üreticilerinin de sektöre çok ciddi bir istihdam katkısı bulunmaktadır" şeklinde konuştu.

Sektörün Beklentileri

Konut sektörünün konut satışlarının artması için beklentileri olduğunu belirten Apa, ''En önemli beklenti tabi ki konut kredisi faizlerinin inmesi, sektöre kalıcı çözümler üretilmesi, düşük orandaki konut kredisi faizlerinin sadece ilk satışlara verilmesi. İnşaatın bel kemiğini oluşturan demir, çimento ve petrol türevi kalemlerde KDV indirimi sağlanması, KDV ve tapu indirimi harçlarının sürekli hale getirilmesiyle, sektör kararlılıkla yolunda yürümeye devam edecektir. Konut kredisi faiz oranlarının yüksek olmasından kaynaklı ipotekli satışlar çok düşmüştür. Fakat meslektaşlarımız gerekli özveriyi göstererek, müşteriye cazip hale getirmek adına, eskiden olduğu gibi senetli satışlarla elinden geleni yapmaktadır." diye konuştu.

Maliyetler Artıyor

Sektördeki sıkıntıların sadece yap-sat piyasasında değil, kamu müteahhitleri tarafında da yaşandığına dikkat çeken İbrahim Apa "Yapım işlerinde ağırlıklı olarak kullanılan çimento, akaryakıt, demir, bitüm, boru gibi malzeme fiyatlarında özellikle son 2 yıldır yüksek artışlar yaşandığı hepimizin malumudur. Döviz kurundaki son 6 ayda öngörülmesi mümkün olmayan yükseliş nedeniyle firmalarımız zor durumda kalmıştır. Bu zorluğu, kamu müteahhitlerimiz daha fazla hissetmiştir.

Kaynak: Olay Medya