Konut Kredisi Faizleri Hızla Yüzde 1’in Altına İniyor

13/11/2019

Özel bankalar hızla konut kredisi faiz oranlarını %1’in altına çekiyor. Konut piyasasında banka alternatiflerinin artması ve faizlerin düşmesi ile talebin artması bekleniyor.

Merkez Bankası’nın son 3 aydaki faiz hamleleri ardından reel sektörün özel bankalardan beklediği konut kredisinde düşük faiz hamlesi geldi. Üç özel katılım bankası konut finansmanında kâr oranını %1’in altına çekti. Türkiye Finans Katılım Bankası 120 aya kadar vadeli konut finansmanında %0.99 kâr oranı uygularken, Kuveyt Türk ise konut finansmanı kâr oranını %0.98’e düşürdü. İNG ise kampanyalı konut kredisi faizlerini %0.98’e çekti.

1 Ağustos’ta kamu bankaları öncülüğünde, konut kredisi faiz oranı %0.99’a indirilmiş, bankalar yoğun konut kredisi talebi almaya başlamıştı. Aynı dönemde özel bankalarda konut kredisi faiz oranı en düşük %1.20 ile %1.36 arasında bulunuyordu.

Merkez Bankası, geçtiğimiz haftalarda 250 baz puanlık indirimiyle birlikte son üç ayda faizi toplam 1000 baz puan indirmişti. Bu adımların piyasaya yansıması bekleniyordu.

Satışlar Katlanacak

Gayrimenkul sektörü, tüketici için konutta ‘psikolojik sınır’ olarak kabul edilen %1 faiz oranının altında bir seçenekle daha fazla tüketicinin konut kredisinden faydalanabileceğini belirtiyor. Çeşitli bankaların %1’in altında bir oran sunması, tüketicinin çalıştığı bankayı seçebilmesi gibi avantajlar sunuyor.

TÜİK’in son konut satış verisi olan eylül ayı rakamlarına göre, faiz indirimlerinin konut alıcısını harekete geçirdiği ve kredili alım talebini artırdığını gösteriyor. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Eylül’de bir önceki yılın aynı ayına göre %410.2 oranında artış göstermişti. Bu kapsamda yılın son çeyreğinde konut satışlarında büyük bir talebin harekete geçeceği vurgulanıyor.

Tüketiciyi Harekete Geçiriyor

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, kamu bankaları ardından tüm bankaların konut kredisi faizini düşürmesini beklediklerini belirtirken, bu desteğin tüketicinin konut talebini harekete geçirmek için büyük önem taşıdığını söyledi.

Uygun maliyetli kredinin konut alımı için önemine dikkat çeken Elmas, “Bunun genele yayılması; sektörün yeni bir ivme kazanması, tüketicinin ev sahibi olması ve ekonomiye katkı anlamında çok önemli. Bankalar bir taraftan konut kredisi hacmi oluştururken, diğer taraftan vatandaşlar uygun maliyetli kredi kullanabilir. Paranın maliyetinin geldiği bu noktada daha fazla bankadan öncelikle %1’in altında, ardından daha düşük oranlarla konut kredisi kullandırmalarını bekliyoruz” dedi.

Kredi Şartları Değişsin

İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım ise, konut kredilerinin bankalar için önemli bir alan olduğunu vurgularken, “Bankalar çok ciddi kayıptalar. Hiçbir banka konut kredisi pazarından geri kalmak istemeyecek. Diğer özel bankaların da yakında arka arkaya faizleri indireceğini öngörüyoruz. Ne var ki, konut kredilerini kullandırırken şartlar zorlu oluyor. Artık bankaların standartlarını günün koşullarına göre revize etmesi, kredi kriterlerinin de buna göre ayarlanması lazım” diye konuştu.

Kaynak: Milliyet