Konut Kredisi Faizleri Yüzde 1'e Varabilir

14/04/2011

GYODER'in yaptığı açıklamaya göre konut kredilerinde büyümenin geçen sene yüzde 35 olan büyüme 2011'de yüzde 20-25 seviyesine ulaşacak

a33_02Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, Merkez Bankası’nın (MB) munzam karşılıkları artırmasının konut kredilerinde yavaşlamaya yol açabileceğini söyledi. Konut kredilerinde büyümenin geçen sene yüzde 35'i gördüğünü aktaran Gökkaya, bu oranın 2011'de yüzde 20-25 seviyesinde olabileceğini kaydetti.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) hazırladığı Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri ve 2010 Dördüncü Çeyrek Gayrimenkul Raporu basın toplantısı ile açıklandı.

Sektörün gelişimine katkıda bulunmak için hazırlatılan, ‘’Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2010” raporunda geçtiğimiz yıla dair tüm veriler, 14 başlık altında, 87 temel göstergeyle geçtiğimiz yıllarla karşılaştırmalı olarak sunuldu.

Konut Yapı Ruhsatı Rekor Kırdı

İnşaat yatırımlarındaki yüzde 18 oranında büyümeye dikkat çeken  Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, konut kredilerindeki artışın da altını çizerek sözlerini sürdürdü:

“Konut yapı ruhsatlarında 2010’da geçen seneye oranla yaklaşık yüzde 35 gibi ciddi bir artış gözlemlenmiştir. Konut arzında, konut yapı ruhsatları daire sayısı verilerine göre 4. çeyrekte bir önceki çeyreğe göre iki katı bir artış görülmekte olup, alınan konut yapı ruhsat sayısı 817.092 ile tüm zamanların rekorunu kırmıştır. 2010 yılı, en fazla konut kredisi kullanımının İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa olmak üzere 5 büyük ilde yoğunlaşarak yaşandığı bir yıl olmuştur. Tüketici finansmanında ise konut kredisi faizleri düşerek, yıl ortalamasında yüzde 1’in altında seyretti. Fakat 4.çeyrek verilerine baktığımızda faizlerdeki bu düşüşün yerini yükselişe bırakmaya başladığını görüyoruz.”

İstanbul Gayrimenkul Alımında Avrupa'da En Cazip Şehir


2006-2008 arasında 3 milyar doları bulan yabancılara gayrimenkul satışının 2009'da 1,8 milyar dolara gerilediğini vurgulayan Gökkaya, sözlerine şöyle devam etti:

"Malum bu oran 2010’da tekrar 2,5 milyar dolar seviyesine geldi. Pwc ve Urban Land İnstute'un şubat ayında açıkladığı Avrupa Gayremenkul Piyasalarında Gelişen Trendler 2011 Raporu’nda İstanbul yeni gayrımenkul alımlarında ilk sırada yer aldı. Bu rapor GYODER olarak devamlı gündeme getirdiğimiz mütekabiliyet sorununun bir an önce aşılması gerektiğini ortaya koydu.

GYODER Başkanı Gökkaya, Merkez Bankası’nın  munzam karşılık oranlarında yaptığı artışın konut kredilerine etkilerini değerlendirdi.

Munzam karşılık oranlarının artmasının konut kredilerine de etki edebileceğini söyleyen Gökkaya, 2010’da konut kredilerinin yüzde 35 büyüdüğünü belirterek, "MB’nin son kararıyla kredilerde inişlerle karşılaşacağız. Zannediyorum, 2011’de konut kredisinin büyümesi yüzde 20 ila 25’ler seviyesinde olacaktır.” öngörüsünde bulundu.

Konut Kredisi Faizleri Yüzde 1'e Varabilir

Türkiye Gayrimenkul Sektörü Temel Göstergeleri 2010 ve 2010 Dördüncü Çeyrek Gayrimenkul Raporu’nu hazırlayan Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nden Dr. Can Fuat Gürlesel ise konut kredilerinin genişlediğini, ancak önlerindeki engelin faiz oranlarındaki artış olduğunu ifade etti. Gürlesel, ''2011 ikinci çeyrekten itibaren faiz oranları yüzde 1'e varabilir.’’ dedi.

Faizler Düşecek Diye Beklemeyin

GYODER Yönetim Kurulu Üyesi Garantİ Mortgage Genel Müdürü Cemal Onaran da konut kredilerinde bu yıl da yüzde 25'ler seviyesinde büyüme olacağını öngördüklerini belirterek, faizlerle ilgili tüketicilere, ‘’Konut kredisi faizlerinde yaşanacak artışlar ev alacak vatandaşlarımızı engellemeyecek. Herkeste şöyle bir kanı var; ‘Faizler artacak, konut alımları düşecek bundan dolayı da faizler tekrar aşağı çekilecek’ tabikide böyle bir şey yok. Tüketicilere tavsiyemiz faizler düşecek diye beklemeyin, bütçenize uygun evi bulduğunuzda onu satın alın’’ dedi.

Kaynak: Haber 7