Konut Kredisi İçin Son Çağrı

28/03/2011

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, kentsel dönüşümden, ekonomik konutlara, konut kredilerine kadar merak edilenleri değerlendirdi.

Konut sektöründe hareketlilik devam ediyor. Son dönemde gayrimenkul sektörünün ana gündem maddelerinden birini kentleşme, kentsel dönüşüm konuları oluşturuyor. TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, kentsel dönüşümden, ekonomik konutlara, konut kredilerine kadar merak edilenleri değerlendirdi.

Fiyatlamada Belirleyici Etken Konum

Şehir merkezlerindeki konutların her zaman tercih edildiğini ve bunun fiyata yansıdığına işaret eden TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Işıl Dinçer, "Özellikle kentsel dönüşüm yasasının çıkması ve önümüzdeki dönemde siyasi çevrelerin de bu alanda ciddi yol haritalarının olduğu düşünüldüğünde merkezlerde daha çok yeni proje ile karşılaşacağız. Mevcut konutların dönüşümüne tanık olacağız" dedi.

ev33_01Dinçer, şehrin merkezi lokasyonlarındaki yeni projelerde gerek fiyat avantajı, gerekse hızlı el değiştirme ve kiralama potansiyeli taşıyan küçük konut tiplerinin daha avantajlı olacağını vurguladı.

1+0 , 1+1 ve 2+1 seçenekli konut projelerinin ilgi gördüğünü ifade eden Dinçer, "Türkiyede gayrimenkul tercihleri incelendiğinde özellikle konum, fiyatta en belirleyici faktör olarak karşımıza çıkıyor. Şehrin tercih edilmeyen ya da merkeze uzak bölgelerinde lüks proje yapılsa dahi fiyatta bellirli bir aralığın üzerine çıkmak mümkün olmuyor. Lüks standartlar doğru konum ile birlikte fiyatı etkiliyor. Her zaman bir projenin başarısı için en önemli kriter doğru fiyatlama oluyor" diye konuştu.

Konut Kredisi İçin Son Çağrı

Konut kredisi almanın çok cazip ve avantajlı olduğu bir dönem yaşandığını vurgulayan Dinçer, 'şu an o dönemin sonlarındayız' uyarısında bulundu. Dinçer, fiyatlarda durağanlık ve düşüşün görüldüğü bunun yanı sıra kredi faizlerinin de düşük oranlarda olduğu döneminin sonuna gelindiğine işaret ederek, "Kredi almak isteyenler için son çağrı diyebiliriz. Önümüzdeki dönem özellikle gayrimenkul fiyatlarında yukarı çıkış trendinin daha hızlı olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

Aldığınız Daire Brüt mü, Net mi?

Dinçer, satın alınacak dairenin net metrekaresi ile brüt metrekaresinin ne olduğunu ve bu metrekareler içerisine nelerin dahil olduğunun detaylı şekilde incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Dairenin toplam satış fiyatından çok birim metrekare başına fiyatının tespit edilerek benzer projelerle karşılaştırılması gerektiğini söyleyen Dinçer, "Örneğin farklı iki projedeki brüt metrekare tanımları içine; birinde sadece ortak hacimler dahil iken diğerinde otopark ve sığınaklar da dahil edilmiş olabiliyor" dedi. Konut satın alırken yalnızca konutun iç mekanı değil, konutun içerisinde bulunduğu site ya da binadaki sosyal imkanların da araştırılması gerektiğini anlatan Dinçer, "Birim satış fiyatını diğer projelerle karşılaştırırken projenin sağladığı sosyal imkanların fiyata katkısı değerlendirilmelidir" dedi.

Tapu Devir İşlemlerine Dikkat

Son yıllarda satın alınan konutlar için uygulanan farklı tapu devir işlemleri bulunduğuna da işaret eden Dinçer, "Maket üzerinden alınan dairelerde, başlangıçta 'Satış protokolü' yapılmakta; inşaat aşamasında 'Kat irtifakı tapusu', inşaat tamamlandığında ise 'Kat mülkiyeti tapusu' verilerek gerçek anlamda tapu devri yapılmaktadır. Bir konutu satın alınmadan önce; satın aldığınız takdirde size verilecek olan 'Satış protokolü'nde yer alan maddelerin detaylıca incelenmesi, bilinçli bir tercih yapılması açısından büyük önem taşımaktadır" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: Sabah