Konut Kredisi İle İlgili Düzenlemeler İlgili Kanunlarla Yapılmalı

12/09/2012

Ekonomi yönetimi, taslaktaki bankacılık ile ilgili düzenlemelere sıcak bakmıyor. Bürokratlar kredi kartları ve konut kredileri ile ilgili düzenlemelerin, ilgili kanunlarla yapılması gerektiği görüşünü savunuyor

Halen 150 metrekarenin altındaki konutlardan yüzde 1, 150 metrekarenin üzerindeki konutlardan ise yüzde 18 KDV alınmasını öngören düzenleme tamamen değişiyor. Yeni sistemde konutların metrekareleri yerine arsalarının değerleri baz alınacak. Bu durum da metrekaresi küçük ama fiyatı büyük konutlardan yüzde 1 yerine yüzde 18 KDV alınmasını sağlayacak. Yakında Bakanlar Kurulu’na gelmesi beklenen kararname, 2013 başında yürürlüğe girecek.

Tüketici Taslağından Ekonomi Yönetiminin Bilgisi Yok

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından geçtiğimiz hafta kamuoyuna açıklanan ve kredi kartı aidatlarının tamamen kaldırılmasını öngören  ‘Tüketici Yasa Taslağı’, ekonomi yönetiminde de soğuk duş etkisi yaptı. Taslaktan, Hazine, Merkez Bankası ve BDDK gibi bankalardan doğrudan sorumlu olan ekonomi kurumlarının bilgisi olmadığı ortaya çıktı. Ekonomi yönetimi, taslaktaki bankacılık ile ilgili düzenlemelere sıcak bakmıyor. Kredi kartları ve konut kredileri ile ilgili düzenlemelerin, ilgili kanunlarla yapılması gerektiği görüşünü savunan bürokratlar, kart aidatlarının tamamen kaldırılmasının ise ekonomi kuralları ile uyuşmadığı görüşünü savunuyor. Yetkililer kart aidatının tamamen kaldırılmasının mümkün olmadığını, sadece aidatlara sınır getirilebileceğini bildirdiler. Yetkililer bu çerçevedeki çalışmaların da Hazine, Merkez Bankası ve BDDK tarafından yapıldığını hatırlattılar.

Devletten Yardım Alana Üç Ayda Bir İnceleme

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, devletten yardım alanlarla ilgili veri ambarı çalışmasını tamamladı. Yardımların gerçek anlamda ihtiyacı olan vatandaşlara ulaşmasını amaçlayan bakanlık, ilginç bir incelemeyi başlattı. Buna göre devletten yardım alan vatandaşlar üçer aylık dönemler itibariyle, mal varlığı incelemesine tabi tutulacak. Bu yöntemle, devletten yardım aldığı halde ev ve araba alanlar tespit edilecek.

Kaynak: Star