Konut Kredisi Kampanyaları Haksız Rekabet Oluşturdu

23/01/2019

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı kamuoyunda konut kredisi faiz oranlarının düştüğüne ilişkin algının yanlış olduğunu söyleyerek oranların sadece büyük firmaların konutlarında düşürdüğünü belirtti. Bu konut kredisi kampanyalarının ise haksız rekabet yarattığını söyledi.

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi nedeniyle olumsuz etkilenen inşaat sektöründe faizler haksız rekabete yol açtı. Bazı bankalar inşaat sektöründeki durgunluğun sona ermesi için konut kredisinde faiz oranlarını düşürme yoluna gitti. Kamuoyunda konut kredisi faiz oranlarının düştüğü yönünde yanlış algı oluştuğunu söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şube Başkanı Mustafa Balcı anlaşmalı bazı bankaların faiz oranlarını düşürmediğini yapı stoku fazla olan büyük müteahhit firmalar ile anlaştığını söyledi. Balcı, bankalar ile anlaşan büyük müteahhit firmaların konut kredisi faiz oranlarının bir kısmını kendilerinin ödediğine dikkat çekti. Balcı anlaşmalı firmalardan konut alan tüketiciye olumlu katkı sağladığını ancak küçük firmaların bankalarla ile anlaşma sağlayamaması nedeniyle inşaat sektöründe haksız rekabetin oluştuğunu söyledi.

Uygulamadan tüm müteahhit firmalarının yararlanması gerektiğine dikkat çeken Balcı, “Bu bir konut kredisi faiz oranının düşmesi değildir. Faiz oranları yerli yerinde duruyor. Sadece bazı bankalar elinde yapı stoku olan büyük müteahhit firmalarla anlaşarak konut kredisi faiz oranının bir kısmının müteahhit firmanın üstlenmesini sağlıyor. Bu da tüketiciye düşük faiz gibi görünüyor. Tüketiciye olumlu yansıyor. Ama bu uygulama tüm müteahhit firmalara yansıtılmadığı için de haksız rekabete neden oluyor” dedi.

Ekonomi Seçime Odaklı

Mevduat faiz oranlarının düşürülmeden kredi faiz oranları düşmeyeceğini söyleyen Balcı, “İlk etapta konut kredisi faizlerinin değil öncelikle mevduat faizlerinin düşürülmesi lazım. Bu şekilde düzenleme yapılırsa paraların bankalara olan maliyeti düşer. Mevduat faiz oranlarının düşmesi için Türkiye’de ekonomi alanında yapısal reformlara ihtiyaç var. Bu düşüncemizi her zaman söylüyoruz. Yerel seçime gidilen şu süreçte Türkiye’de yapısal reformun yapılabilmesi de mümkün görünmüyor. Ne yaparsak yapalım maalesef seçim dönemlerinde popülist politikalar uygulanmıştır uygulanmaya da devam edecektir“ diye konuştu.

Kaynak: Antalya Ekspres