Konut Kredisi Kullanımı Arttı Senetli Satışlar Düştü

15/02/2019

GYODER Başkanı Feyzullah Yetgin ve REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa bugün açıklanan 2019 Ocak ayı Yeni Konut Fiyat Endeksini değerlendirerek, konut kredisi faiz oranları ve konut satışlarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

‘REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi' 2019 yılı Ocak ayı sonuçlarını değerlendiren GYODER Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin, “Ocak ayında gerçekleştirilen yeni konut satışlarında peşinat ve konut kredisi kullanım oranı artarken, senet kullanım oranının azaldığını görüyoruz. Konut kredisi kullanım oranı Aralık ayında %4 gibi son derece düşük bir seviyeye gerilemişti. Ancak Ocak ayında bu oranın 6 puanlık bir artışla %10'a yükselmesi, konut kredisi faiz oranlarının %2'nin altına inmesiyle birlikte kredi kullanımında tekrar hareketllilik başladığına işaret ediyor. Ayrıca yeni konut satışlarına yansıyan fiyat artışının %0.05 gibi düşük bir seviyede gerçekleşmesi, markalı konut üreticilerinin fiyat artışına gitmediğini gösteriyor” dedi.

REIDIN Genel Müdürü Alp Çapa, Ocak ayı sonuçları hakkında şunları söyledi:

“REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre, Ocak ayında bir önceki aya göre %0.05, geçen yılın aynı dönemine göre ise %2.79 oranında artış gerçekleşti. Aylık ve yıllık bazdaki bu artış oranları gerek üretici fiyat endeksi gerekse bina maliyet endeksi artış oranlarının altında kalmaktadır. 2019 yılının ilk ayında satışlarda senet kullanım oranı %38; aynı dönemde ise konut kredisi kullanım oranı %10 düzeyinde oluşmuştur.

Özellikle konut kredisi kullanım oranının hem geçen ay hem bu ay düşük oranlarda kalması, konut kredi faiz oranlarının hızlı yükselişin sonucudur. Diğer taraftan Ocak ayında yabancı yatırımcıya gerçekleştirilen satışlar (%7) ise son 6 aylık ortalamanın (%13) altında kaldı.”

Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin peşinat, senet ve konut kredisi kullanım oranları incelendiğinde, Ocak ayında peşinat kullanım oranı %52, konut kredisi kullanım oranı %10 ve senet kullanım oranı %38 seviyesinde gerçekleştiği görüldü. Bir önceki ayda peşinat kullanımı %42, senet kullanımı %54, konut kredisi kullanımı ise %4 oranında gerçekleşmişti.

Kaynak: Sözcü