Konut Kredisi Kullanımı Düştü

15/10/2018

REIDIN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi Eylül 2018 verileri konut kredisi kullanım oranı düşüş gösterirken senetle konut ediniminde artış olduğunu gösteriyor. Verileri KrediPazari.com araştırdı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Emlak Konut öncülüğünde başlattığı 'Türkiye için Kazanç Vakti' sloganlı konut kampanyasının uygulandığı eylül ayında senetli konut satışları artarken konut kredisi kullanımı düştü. Markalı projelerden konut satın alan müşterilerin senet ve konut kredisi kullanım oranları incelendiğinde, eylül ayında konut kredisi kullanım oranı %17 olurken senetle konut edinme oranı %59 oldu.

Eylül ayında senetle konut edinme oranı bir önceki aya oranla %10 artış gösterdi. Konut kredisi kullanımı da eylül ayında bir önceki ayla aynı oranda kaldı.

Eylül ayı ile son 6 ayın verileri kıyaslandığında konut kredisi kullanım oranı eylül de son 6 aya oranla %9 düştü. Senetli konut edinimi ise eylülde son 6 aya oranla %19 arttı.

Eylül ayında konut için ödenen ortalama peşinat oranı %24 oldu. Peşinat oranı ortalaması temmuz ayında %37, ağustos ayında ise %34 olmuştu.

Kaynak: KrediPazarı