Konut Kredisi Kullanımında Tarihi Düşüş

02/10/2018

Yapı sektörü ve ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD Eylül 2018 Aylık Sektör Raporu açıkladı. Verilere ışığında konut kredisi kullanılarak alınan konutlar oranı tarihi düşüş yaşandı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin hazırladığı ‘Türkiye İMSAD Eylül 2018 Sektör Raporu’nda; 2018 yılı ikinci çeyrekte Türkiye ekonomisinin %5,4, inşaat sektörünün ise %0,8 büyüdüğü, bu dönemde ekonominin göreceli hızlı büyümüş olmasına karşın inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde büyümenin neredeyse durduğu vurgulandı. Raporda ayrıca, inşaat malzemelerinde ihracat artışının Temmuz ayında sıçrama gösterdiği; Temmuz ayı ihracatının geçen yılın aynı ayına göre %32,7 artarak 1,76 milyar dolar olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi. Temmuz 2017-Temmuz 2018 aralığında yüksek bir performans gösteren yıllık ihracatın 19,21 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Türkiye İMSAD'ın, sektörün çatı kuruluşu olarak hazırladığı Eylül 2018 Sektör Raporu’nda şu tespitler de yer aldı: Yılın ikinci çeyreğinde inşaat sektörü ile Türkiye ekonomisinin büyümesi arasındaki paralellik önemli ölçüde kayboldu. Uzun süredir inşaata dayalı ekonomik büyüme yaklaşımı içinde inşaat sektöründe sağlanan yüksek büyümeler ekonomik büyümeyi de destekliyordu. Ancak 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde ekonomi göreceli olarak hızlı büyümüş olmasına karşın inşaat ve gayrimenkul sektörlerinde büyüme neredeyse durdu. Türkiye ekonomisi 2018 yılı ikinci çeyreğinde %5,4 büyüdü. İnşaat sektörü ise 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde sadece %0,8 büyüdü. İnşaat sektöründe çeyrek dönemlerde üst üste süren hızlı büyüme, yerini çok ciddi yavaşlamaya bıraktı. Gayrimenkul sektörü de 2018 yılı ikinci çeyrek döneminde %0,2 büyüyebildi.

İnşaat Sektörü Güven Endeksi

İnşaat sektörü güven endeksi, Ağustos ayındaki hızlı düşüşün ardından Eylül ayında da sert bir gerileme gösterdi. Böylece inşaat sektörü güven endeksi, ölçülmeye başlandığı 2010 yılından bu yana en düşük seviyesine indi. Eylül ayında güven endeksi 15,3 puan birden geriledi. İnşaat sektörü güven endeksinde gerçekleşen gerilemede, ekonomide yaşanan sıkıntıların yanı sıra, daha çok inşaat sektöründeki sorunlar belirleyici oldu. İnşaat sektöründe önemli ölçüde talep ve finansman sorunları görülürken, müteahhit firmaların mali yapılarına ilişkin endişeler de piyasa işleyişinde tıkanma yaşanmasına yol açtı.

Yeni Alınan İnşaat İşleri

Alınan yeni iş siparişleri Eylül ayında, 2010 yılından bu yana en düşük seviyesine indi. İnşaat sektörü ve piyasalarında yaşanan talep ve finansman sorunları yeni inşaat siparişlerinde hızlı küçülmeye yol açtı. Bu nedenle izleyen aylarda inşaat malzemesi talebinin de düşmesi bekleniyor.

İpotekli Konut Satışlarında Tarihi Düşüş

Türkiye genelinde konut satışlarında bankaların konut kredisi ile yapılan (ipotekli) satışlar önemli rol oynuyor. İpotekli konut satışlarında tarihi bir düşüş yaşanan Ağustos ayında, 12 bin 743 adet ipotekli konut satışı gerçekleşti. Konut kredisi faiz oranlarının aylık ortalama % 1.89’a ulaşması ile birlikte kredili-ipotekli konut alım talebi de ciddi şekilde düştü. Konut kredisi faiz oranlarında artışın devam etmesi, ipotekli konut satışlarında düşüşün süreceğini gösteriyor.

Kaynak: KrediPazarı