Konut Kredisi Nasıl Kullanılır?

08/10/2018

Konut kredisi kullanarak konut sahibi olanların sayısı her geçen gün artıyor. Bu artışın sebepleri arasında, konut kredisinin sunduğu ödeme kolaylığı ve kişiye özel olarak belirlenen farklı ödeme seçenekleri yer alıyor. Peki konut kredisi nasıl kullanılır?

Bankaların sunduğu krediler başlıca konut, ihtiyaç ve taşıt kredisi olarak sıralanabilir. Bu krediler arasından kişiye en yüksek oranda finansman desteği sağlayan kredi ise şüphesiz ki konut kredisidir. Konut maliyetlerinin oldukça yüksek olduğunu göz önünde bulundurulursa konut kredisi almaya karar veren vatandaşın konut kredisi nasıl çekilir sorusunu sorması muhtemeldir.

Bu soruya verilecek ilk yanıt, öncelikle bütçe belirlemek ve belirlenen bütçeye uygun bir konut arayışına girmek olacaktır. Bu konuda bankaların evin ekspertiz değerinin %80'ine kadar konut kredisi sağladığını bilmek gerekmektedir. Kalan %20'lik kısım ise konut kredisi peşinat oranını oluşturacaktır. Peşinatsız konut kredisi nasıl alınır veya hiç birikimim yok nasıl konut alabilirim gibi sorular akıllarda canlansa da bankaların hiç peşinatsız konut kredisi için aradığı şart, mevcutta ipotek gösterilebilecek bir evin olmasıdır.

Bankadan ekspertiz tutarının %80’i için kredi almak isteyen vatandaşlar için ise, bütçe ve satın almak istenen konut belirlendikten sonra kredi notununun öğrenilmesi gerekir. Kredi notu incelemeleri, aylık gelir, daha önce kullanılan kredi ve kredi kartları dökümlerini kapsamaktadır. Konut kredisi başvurusu onaylandığında ekspertiz süreci dahilinde konutun ekspertiz değeri belirlenir ve kredi kullanılacak bankanın sunduğu ödeme planlarına ve kredi seçeneklerine karar verilir. Bu noktada bütçe için en doğru ödeme planını seçildiğinden emin olmak gerekir. Bunun için KrediPazari.com bankaların konut kredisine ek uyguladıkları masraflar dahil olarak konut kredisi faiz oranlarını sunar. Bankalar arasında konut kredisi masrafları dahil edilmiş faiz oranlarından bütçeye en uygun kredi seçilebilir.

Kaynak: KrediPazarı