Konut Kredisi Başvurusunun Reddedilmemesi İçin Neler Yapılmalı

16/07/2018

Konut almak için yeterli bütçeye sahip olunamıyorsa en kolay yol bankaların konut kredisi tekliflerinden yararlanmaktır. Peki konut kredisi neden reddedilirse neler yapılmalıdır?

Konut Kredisi Reddedildiğinde Neler Yapılmalı

Günümüz şartları çerçevesinde nakit olarak kullandığımız para ile beraber ev alabilmek pek de mümkün olmamaktadır. Böyle bir durumda ise çeşitli bankaların konut kredileri devreye girmektedir. Bazı durumlarda insanlar bir ev almak istediği zaman evin parasını erken vakitlerde değil de uzun vadede ödeyebilecek bütçeye sahip olabilmektedir.

Yine böyle bir durumda da 1 yıl para biriktirmektense bir bankadan kredi çekerek o kredi ile konutu satın almak ve 1 yıl boyunca her ay ödemesini gerçekleştirmek daha kolay olmaktadır. Fakat konut kredisi kullanılmak istense de bazı durumlarda bu kredi başvuruları reddedilebilmektedir. Eğer krediniz reddedilirse yapmanız gereken birkaç püf nokta bulunmaktadır.

Konut Kredisi Neden Kullanılamaz?

İlk hamleniz krediyi neden alamadığınız bilgisini öğrenmeniz olmalıdır. Başvuru yaptığınız zaman kredi reddedilmiş ise kredi notunuzu öğrenin. Bankalar kredi notlarını belirliyorken sizin borçları ödeyebilme statünüze göre sizlere kredi vermektedir. Yine eğer ki ödeme performansınız da bu ödeme limitlerinin altında ise kredinizin sözleşmesi oldukça ağır olabilmektedir veya krediniz reddedilebilmektedir. Bu sebeple krediniz reddedilecekse neden reddedileceğini öğrenmelisiniz.

Bir diğer önemli faktör ise sizin borcunuz ve gelir oranınızdır. Belli bir miktar maaşınız vardır ve aynı zamanda bankalara belli bir oranda borcunuz da bulunmaktadır. Böyle bir durumda bankalar size kredi vermeyebilirler. Eğer ki borcunuz gelirinizden çok daha fazla ise nadiren de olsa bazı bankalar eğer kişi borcunu vaktinde ve zamanında düzenli bir şekilde ödeyebilmiş ise geliri düşük dahi olsa kredi verebilmektedir.

Kredi Raporu

Kredi raporu Türkiye’deki bankaların ortak olarak kurmuş oldukları kredi kayıt bürosu tarafından edinilmektedir. Bu rapor sayesinde kredi notunu öğrenilebilmektedir. Raporlar incelenirken ödemelerin püf noktalarını tespit edilmektedir. Eğer ödemeleriniz aksamışsa ve bazı taksitleriniz de faize girmiş ise bu gibi durumlarda ödemeleriniz oldukça zor olabilmektedir. Bu durum da bankaların kredi verme ihtimalleri oldukça düşüktür.

Kredi skorunu yükseltebilmek için de profesyonel anlamda çevreden yardımlar alınabilir. En iyi yol bankalaraya giderek kredi danışmanlarına danışmaktır. Bu gibi durumlarda bankalar konut kredisi kullanacak kişilere rehberlik edebilmektedir.

Kaynak: kocaeli yaşam